Селата в Карловско, пострадали от валежите на 2 септември, ще бъдат възстановени окончателно до средата на 2024 г. Такава прогноза направи пред "Нова телевизия" кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Преди два дни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов заяви, че с тези темпове на работа селата в Карловско ще бъдат разчистени за около 2 месеца.

"По моите предварителни разчети щетите са на стойност около 60 млн. лева, но може би ще се окажат повече. Скъсани са 7 моста на общински пътища и 11 моста в населените места. Разрушени са около 150 декара общински пътища", посочи той.

Днес отново доброволци от цялата страна се включиха във възстановяването на селата.

Кметът обясни, че са пострадали около 400 къщи в различна степен, но за всички хора е намерен подслон. Осигурени са храна и вода. Селата ще бъдат възстановени на три етапа. В началото на другата седмица, от община Карлово ще знаят, колко семейства имат нужда от временни жилища.

"Дали е имало сеч, ще разберем когато приключи проверката, назначена от министъра на земеделието. Факт е, че когато обикаляхме засегнатите места, не видяхме "гола" сеч. Видяхме, че по-малките и по-големите реки над селата Богдан, Каравелово и Слатина, са излъскани до скала. Което означава, че всички храсти и дървета са довлечени в селата", разказа още кметът.

Кабаиванов уточни, че са коригирани голяма част от коритата на реките, за да се предотвратят нови бедствия. Държавата пък ще финансира общината по няколко линии.

Дневник