"Газпром" би трябвало да преговаря с "Булгаргаз", а на моменти разговорите да са на политическо ниво. Очевидно официални срещи понастоящем не се провеждат. Това заяви пред Би Ти Ви правителственият говорител Антон Кутев по повод опитите на служебния кабинет да поиска възобновяване на доставките на природен газ от "Газпром", които обяви за неизбежни за намаляване цената на суровината. Въпреки това в петък (9 септември) "Булгаргаз" поиска намаляване с над 30% на цената на газа за октомври без в микса да са количествата от "Газпром".

Въпреки отсъстващия официален контакт Кутев коментира, че все още не е изгубил надежда, че България скоро ще има оферта от "Газпром" за подновяване на доставките.

Преди седмица министърът на икономиката Никола Стоянов обяви, че със сигурност се водят преговори с руската държавна корпорация, но не знаел кой води преговорите. На 29 август премиерът Гълъб Донев пък каза, че преговорите са на много високо ниво.

Днес Кутев с неясни обяснения завоалира отговора на въпроса кой води тези преговори на много високо ниво.

"Отказът на едната страна да влезе в разговори също е част от преговорите и означава нещо. Не смятам, че имаме отказ. Отговорът закъснява. Надявам се разговорите да се състоят. Искаме единствено да сложим всички опции на масата, за да можем заедно със синдикатите и работодателите да изберем най-добрата - която осигурява газ до края на сезона и на най-добра цена. Ако влезем в разговори ще е добре да имаме и тази опция. Ако не - ще се търсят танкери и доставки от всички възможни доставчици", посочи Кутев.

По думите му вероятно има някакви предварителни етапи, на които се договарят срещи.

"Вероятно не са седнали на една маса, аз не знам. Вероятно предстои, ако го има. Не смятам, че възможностите за преговори с "Газпром" са изчерпани, те биха могли да се случат", добави той.

След това обвини правителството "Петков", а не руската компания, в спирането на доставките в края на април.

"Ако не беше спиран този договор, в момента нямаше да сме в тази ситуация. Руската страна имаше куп условия, които половината държави в Европа изпълняват, и не само техни частни компании", каза Кутев.

    Изпълненията по този договор бяха умишлено спрени от предишното правителство.

Антон Кутев, говорител на служебното правителство

Руската компания поиска от "Булгаргаз" плащане на газа в рубли, което би нарушило европейските санкции, наложени след инвазията на страната в Украйна. В края на август Европейската комисия отново припомни изискването да не се плаща в рубли.

По думите на Кутев без въвеждане в експлоатация на интерконектора с Гърция, който ще увеличи количествата на доставяния газ от Азербайджан, няма как да бъде постигната намалената цена на газа за октомври.

"Азерският газ е частичен, не може да изпълни всичките нужни месечни обеми. Това не може да бъде удържано дълго така. Не е сигурно, че ще бъде осигурена за целия отоплителен сезон такава цена. Какво ще стане през януари не се знае, трябва да се свърши много работа", допълни той.

По повод изказването на бившия премиер Асен Василев, че поисканата намалена цена на газа за октомври, е вследствие на осигурения танкер с втечнен газ от американската компания "Шиниър", Кутев посочи, че газа от него струва над 400 лева. Това не кореспондира с информацията от енергийния министър Росен Христов, който заяви, че цената му е над 300 и под 400 лева.

"Ако бяха продължили със седемте танкера цената щеше да е над 400, близо до 500, което е двойно над тази, която имаме в момента", каза Кутев.

Правителството на Кирил Петков договори 3+4 танкера от американската компания за края на тази и началото на следващата година, но служебният кабинет реши България да получи количествата от само един от тях заради неосигурени слотове за разтоварване на останалите.

Дневник