България и Азербайджан са направили договорка да разменят ток срещу газ. Разговорите са проведени по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Баку, съобщи той пред БНТ. Обясни, че при такава схема - бартер газ срещу ток, би могло България да получи допълнителни количества през следващите 4-5 месеца, когато потреблението е по-високо заради зимата.

"Преговаря се и с "Газпром", но никой не знае какво ще стане и затова се търсят възможности да се подсигури газ за българския бизнес и гражданите. Търсят се възможности откъде да дойдат още количества за зимата, но проблемът е, че всички държави търсят и Азербайджан е под голям натиск", посочи Никола Стоянов.

Преди седмица той заяви, че не знае кой от България преговаря с "Газпром", по-рано днес правителственият говорител Антон Кутев каза, че официални преговори няма.

"Азербайджан произвежда електричество само от газ, а ние сме голям производител на електроенергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази възможност, потвърдена е принципно - ако ние може да им предоставяме ток, а те вместо да произвеждат този ток, газа, който спестяват, да ни дадат на нас", обясни Стоянов.

Няколко са били основните акценти по време на визитата в Баку, съобщи Стоянов и допълни, че първият е свързан с напредъка по строителството на интерконектора с южния газов коридор.

"Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне. Азербайджан потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно, в пълен обем", каза още Никола Стоянов.

На второ място, в дългосрочен план предстои разширение на южния газов коридор и до 3-4 години трябва да заработи това разширение, което означава, че България може да получава от Азербайджан още 1 милиард куб. метра газ годишно, обясни министърът.

"Те ни предложиха като традиционен партньор да ни запазят от разширението малка част. Това означава, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дългосрочни договори с Азербайджан, а нашето потребление е около 3.5 милиарда годишно, което означава близо 60%. Експерти от Министерството на енергетиката ще продължат разговорите с Азербайджан, предстоят преговори за цена, количества, от кога точно и т.н. Важното е ние от сега да заявим тези количества", обясни министър Стоянов.

Дневник