През следващата седмица строежът на българската част на газовия интерконектор с Гърция ще получи Акт 15. Това заяви пред "Нова телевизия" премиерът Гълъб Донев.

В четвъртък (8 септември) министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заяви, че е имал остър разговор с гръцкия строител "Авакс", тъй като не са били довършени участъци, които са били с краен срок 6-7 септември. По думите на Шишков строителят е поел ангажимент до днес първият етап на обекта да е готов. Утре предстои той да направи проверка.

Интерконекторът трябва да е въведен в експлоатация преди 1 октомври, за да може от тази дата България да получава по-голямо количество газ от Азербайджан. От това зависи цената на суровината в България за октомври, която би се понижила с 30%, въпреки че подновяване на доставките от "Газпром" няма, а това бе обявено за неизбежно условие от служебната власт.

Правителството на Донев изпрати официална покана към руската компания, която спря газа за България в края на април.

"Нямаме върнат отговор на отправената покана за разговор с "Газпромекспорт", нито отказ за такъв. Ние търсим чрез "Булгаргаз" начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да разговаря с тях, но в момента нямаме разговор. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на поносими цени, така че зимата хората да са спокойни", коментира днес премиерът.

По думите на Донев до арбитраж за неизпълнение на договора с "Газпром" ще се стигне, ако не се водят разговори.

"Ние сме отправили запитване до "Газпромекспорт" да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньора, които търсят начин да възстановят диалога", добави Донев.

Донев заяви, че поевтиняването на горивата, което президентът Радев приписа на кабинета, е вследствие на дерогацията за внос на руски суров петрол.

Според Донев появата на руския посланик Елеонора Митрофанова на честванията на 6 септември в Пловдив е станало след покана, но няма информация от кого. Предположи, че е от местната управа.

Дневник