Въздействието на измененията на климата се "насочва към неизследвани територии на унищожение", предупреди във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при публикуването на научен доклад , който прави преглед на най-новите изследвания по темата.

Докладът, подготвен от Световната метеорологична организация, заедно с други агенции на ООН, предупреждава, че светът "върви в грешна посока" по отношение на изменението на климата, пише Ройтерс.

Тъй като концентрациите на парникови газове продължават да нарастват в атмосферата и световните лидери не успяват да приемат стратегии за задържане на глобалното затопляне под 1.5 градуса по Целзий спрямо доиндустриалната епоха, Земята се приближава до опасни климатични точки на необратимост, се казва в доклада на "Обединени в науката" (United in Science).
"Горещи вълни в Европа. Колосални наводнения в Пакистан...Няма нищо естествено в новия мащаб на тези бедствия", каза Гутериш във видеообръщение.

Въпреки спада в въглеродните емисиите по време на пандемията, затоплящите планетата парникови газове не само са се възстановили, но са надминали нивата отпреди COVID-19. Предварителните данни сочат, че глобалните емисии на въглероден диоксид през първата половина на тази година са били с 1.2% по-високи, отколкото през същия период на 2019 г.

Прагът на затопляне може да бъде преминат до 5 г.

Последните седем години са били най-топлите в историята, като средната глобална температура вече е 1.1 градуса по Целзий над средната от прединдустриалната епоха.

Учените очакват, че средната годишна стойност може да стигне 1.1-1.7 градуса към 2026 г., което означава, че прагът на затопляне от 1.5C може да бъде преминат през следващите пет години.

Без агресивни климатични действия до края на века, глобалното затопляне се очаква да достигне 2.8C, се казва в доклада.

Океанските течения, чрез които топлите води се преместват от тропиците в северното полукълбо, например, сега са най-бавни от 1000 години - застрашавайки исторически модели на времето, се казва в доклада, в чието написване са участвали и Програмата на ООН за околната среда и Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия .

Почти половината от световното население се счита за силно уязвимо от въздействието на изменението на климата - наводнения, жега, суша, горски пожари и бури. Тенденцията за екстремално време е явленията да бъдат по-чести и по-изразени.

До средата на века над 1.6 милиарда жители на градовете редовно ще трябва да живеят при горещи вълни при средни тримесечни температури от поне 35 градуса по Целзий, се предупреждава ООН.

Дневник