Урсула фон дер Лаен ще произнесе днес в Европейския парламент първата си "военна" реч За състоянието на Европейския съюз, в която ще обяви приоритетите, целите и инициативите на Европейската комисия за следващите 12 месеца.

Екипът ѝ до последно държи в тайна какво се съдържа в нея, но е логично, че подкрепата за Украйна, енергийната политика и справянето с невижданата от десетилетия инфлация да са сред водещите теми.

Сигнал за първото е, че Олена Зеленска, съпругата на укринския президент, е почетен гост на председателя на Европейскта комисия в залата. Но в словото на Фон дер Лайен едва ли ще има конкретни обещания за още оръжие, санкции или пределна цена, на която Европа е готова да купува руски газ и петрол.


Тя ще трябва да предложи някакъв приемлив баланс, защото няма единство сред 27-те страни членки - или намалява решителността им - за цената на енергията от всякакви източници, санкциите срещу Русия или изземването на свръхпечалбите на енергийни компании. Търсенето на компромис продължава и на 30 септември енергийните министри отново ще се съберат за намиране на някакво решение.

Предстои зимен сезон, който може да бъде най-тежкият вероятно от 40 или повече години. Но може и да се окаже демонстрация на успешно разрешаване от ЕС на енергийната криза, защото според водещата американска банка "Голдманс Сакс" цената на газа в края на март 2023 г. може да падне с повече от 50% - от досега очакваните средно €213 на по-малко от €100 за мегаватчас.

Би трябвало в днешната си реч Урсула фон дер Лайен да говори и за обществени проблеми и особено за перспективите за младите европейци. Защото третото ѝ подобно слово ще е за голяма криза - първо тази COVID-19, а сега с войната и стратегическото предодреждане за дълги години на отношеният с Москва - в която Европейската комисия трябва да предложи политики, даващи надежда за младите в Европа.

За състоянието на Европейския съюз трябва да отговаря и на това, което обикновените европейци, а не само политиците и бизнесът, очакват от Брюксел.
Най-новото издание на Евробарометър от началотона септември например показа, че след "международното положение" българите посочват като най-важни проблеми на ЕС икономическите: растящите цени, инфлацията, разходите за живот, енергийните доставки, икономическото положение и имиграцията (но последното не се посочва като проблем за България). През същата призма българите виждат и последиците от войната в Украйна: водещите им притеснения са, че тя може да предизвика "голяма икономическа криза" (39%) и "инфлация и растящи цени" (36%). Почти 90% казват, че войната ще има "сериозни икономически последици" за България, а почти седем от всеки десет българи очакват от нея "сериозни финансови последици" лично за себе си.

 

Словото на Урсула фон дер Лайен ще съдържа и преглед на свършеното по обещанията от предишната реч, изтъкване на най-важните постижения и самокритика за пропуските и грешките. В За състоянието на Европейския съюз обикновено има и подчертаване на общите ценности, свободата и просперитета на Европа и тяхната защита с единство и търсене на общите интереси. Почти сигурно ще бъде споменато, че европейският проект продължава да бъде примамлив за съседите си, след като през последните месеци бе намерено решение за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания, а Украйна и Молдова бяха признати за страни кандидати за членство.

Но войната, която Владимир Путин започна 5 месеца след предишната реч, направи в голяма степен безсмислено сравнението доколко са изпълнени обещанията от предишното слово.

Тогава Европейският съюз имаше по-висок процент на ваксиниране срещу COVID-19 от Обединеното кралство или САЩ и икономиката се възстановяваше от ступора, предизвикан от пандемията. Несигурността изглежда намаляваше и Урсула фон дер Лайен обеща да ускори този процес като предложи законодателство в пет ключови области.

Те включваха увеличаване на даренията на ваксини срещу COVID-19 в световен мащаб и засилване на отговора на ЕС на бъдещи здравни кризи, гарантиране на спазването на върховенството на закона в Съюза, засилване на усилията за справяне с изменението на климата, разработване на обща отбранителна стратегия на ЕС след хаотичното изтегляне от Афганистан и внедряване на по-координиран подход към миграцията.

Безспорно е, че справянето с ваксинирането и безпрецедентната по мащабите си програма NextGenerationEU са достойни за отбелязване успехи, макар страни като България - поради вътрешни причини - да нямат някакъв значим принос за първото и още да не са получили средства от второто.

Механизмът за върховенството на закона е задействан и блокира достъпа до милиарди евро на страни като Унгария и Полша, а в петък ще бъде представена и регулацията за защита свободата на медиите и борбата с дезинформацията.

С договарянето на документа, известен като Стратегически компас, ЕС обяви, че предимно търговско-политически блок има план как да се превърне и във фактор в отбраната, посойчвайки кои са съперниците (със сигурност в речта днес ще бъде споменат и Китай), враговете и съюзниците за сигурността му, създавайки сили за бързо реагиране, помощ с оръжие на Украйна и програми за общо и координирано въоръжаване и изследвания и разработки в отбраната.

Днес почти всички проблеми, които се очаква да попаднат в За състоянието на ЕС, се събират в три думи: енергия, разходи за живот и бежанци заради пълномащабна, незаконна и непровокирана война в Европа.

Дневник