Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) лично изпраща генералния си секретар начело на мисия в Армения за оценка на обстановката, след като Ереван и Баку съобщиха за общо близо 100 убити при последната ескалация по границата между двете страни.

Сблъсъците между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах - анклава, намиращ се в Азербайджан (според признатите от ООН граници), но населен с арменци - периодично довеждат до сблъсъци. Този път източници от двете страни и публикации в социалните мрежи сочат, че обстрелът е засегнал райони в Армения, които не са в непосредствена близост до границата.

Това е най-сериозната ескалация между двете страни от войната през 2020 г., завършила с над 6000 жертви.

Размяна на обвинения

Азербайджан обстреля с артилерия арменска територия близо до границата, включително (според някои публикации) известния курорт Джермук, в отговор на "мащабна провокация" от арменската страна. Ереван говори и за употреба на дронове.

Премиерът на Армения Никол Пашинян, който поиска помощ от Русия, ООН и ОДКС, съобщи за 49 убити военни, азербайджанското министерство на отбраната - за 50 загинали.

Тезата на Баку е, че именно обстрелът от Ереван е довел до 50 жертви и предизвикал отговора на армията му. По-конкретно арменски военни минирали снабдителен маршрут на азербайджанската армия и обстрелвали нейни позиции с миномети и други оръжия в няколко - също не до самата граница - района около Келбаджар и Дашкесан.

Усилия за мир

Русия съобщи снощи, че е договорила ново примирие. Москва вече има 2000 миротворци на терен още от войната през 2020 г. В края на миналия месец руските сили предадоха на Азербайджан Лачинския коридор - маршрут, използван досега за връзка между Армения и Нагорни Карабах. Междувременно двете държави водиха неуспешни преговори в Брюксел за трайно уреждане на конфликта.

Новата мисия на доминираната от Русия ОДКС ще се ръководи от генералния секретар Станислав Зас (Беларус) и представители на всички страни в организацията (Русия, Армения, Беларус, Киргизстан, Казахстан и Таджикистан).

ОДКС изрази поддръжка на действията на руския президент Владимир Путин, който според Кремъл лично участвал в медиацията. Ереван е военен съюзник на Москва, но значението на Баку като един от намаляващите в постсъветското пространство партньори покрай войната в Украйна нараства.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна е по-близка до Армения, призова Азербайджан да уважава примирието от 2020 г. Турция, която открито подкрепя Азербайджан, призова Армения да "спре с провокациите".

Дневник