Твърденията на САЩ, че Русия е дала най-малко 300 милиона долара на политически партии в повече от две дузини страни, предизвикаха сътресения в предизборната кампания в Италия в сряда, като десните лидери отрекоха да са получавали нелегални пари.

Държавният департамент на САЩ публикува във вторник резюме на неотдавнашен преглед на американското разузнаване на руските усилия за влияние върху външната политика, включително подкрепа за неназовани крайнодесни националистически партии. Въпреки че не дава подробности за засегнатите страни, докладът съживява дългогодишни и многократно отричани подозрения, че някои италиански партии са получили финансиране от руския президент Владимир Путин, посочва "Ройтерс".

Италия гласува на национални избори на 25 септември, като се очаква десен алианс от партии, включително "Братята на Италия", Лигата и Forza Italia, да спечелят солидна победа.

"Преди 25 септември италианските избиратели имат право да знаят дали някоя от партиите в бюлетините е била финансирана от Путин", написа в Twitter Енрико Лета, ръководител на лявоцентристката Демократическа партия (PD).

  •     Лидерът на Лигата Матео Салвини, който преди време похвали Путин като "един от най-добрите държавници в момента на земята", многократно отрече да е получавал пари от Русия, след като през 2019 г. бе разпространен запис на един от неговите помощници, обсъждащ тайна петролна сделка в Москва. "Никога не съм искал и никога не съм взимал пари, рубли, евро, динари или долари от Русия", каза Салвини пред радио RTL 102.5 в сряда. "Продължават разследвания от години. Никога нищо не е открито, защото няма нищо."
  •     Лидерът на "Братята на Италия" Джорджия Мелони, която е в позиция да стане следващия премиер, също отрече да е получавала пари в брой от чужбина и заплаши да съди италиански вестник, който постави под съмнение дали тя е взела руски пари. "Трябва да предоставят доказателства. Но тъй като доказателствата ги няма, опасявам се, че съдебният процес ще бъде неизбежен", каза тя пред "Радио 24" в сряда.
  •     Високопоставен политик от "Братята на Италия" Адолфо Урсо, който оглавява парламентарната комисия за контрол на националните разузнавателни агенции, каза пред държавната телевизия RAI, че "в момента" няма индикации Италия да е една от замесените страни.

Предположения, че Русия може да се намесва в предизборната кампания, бяха публикувани многократно след падането на правителството на единството на премиера Марио Драги през юли. Трио от партии, включително Лигата и Forza Italia - всички с исторически приятелски връзки с Москва - свалиха правителството на Драги, но отхвърлиха обвиненията на опонентите, че са съучастие с Русия за провеждането на предсрочни избори.

Самият Драги каза пред парламента през юли, че Италия трябва да "усили действията си за борба с намесата на Русия и други автокрации в нашата политика". Той не даде повече подробности.

Дневник