Работна група под ръководството на Андрий Ермак, началник на кабинета на Володимир Зеленски, и Андерс фог Расмусен, бивш генерален секретар на НАТО, представи на украинския президент препоръки за това какви, от кого и за какъв срок гаранции за сигурността си да получи Украйна.

Реакцията днес на Кремъл бе остра и прессекретарят Дмитрий Песков каза, че очевидно заплахите за Русия се запазвали и това за пореден път потвърждавало необходимостта от "военната операция за обезпечаване сигурността и националните интереси на Русия".


В съобщението в телеграм канала на Ермак се изброяват следните подробности от представения документ, изработен "по указание на украинския президент":

  •     По изготвянето на препоръките работи експертна група, включваща специалисти от целия демократичен свят, включително бивши премиери, министри, други високопоставени служители и учени. Споразумението за гаранции за сигурност на Украйна не е заместител на присъединяването към НАТО - то е средство за гарантиране на сигурността до момента на това влизане.
  •     Препоръките съдържат призив за създаване на Киевски договор за сигурност - съвместен документ за стратегическо партньорство, който ще обедини Украйна и държавите гаранти.
  •     Предвижда се многостепенен подход към гаранциите. Очаква се основна група от съюзници да поеме ясни ангажименти за подкрепа на въоръжените сили на Украйна, докато по-широка група се очаква да предостави невоенни гаранции, изградени около механизми за санкции.
  •     Необходимо е да се гарантира, че Украйна е напълно защитена в бъдеще срещу агресия не само от руската армия, но и срещу паравоенни формирования на Русия (бел.ред. - под това обикновено се имат предвид частни военни армии от типа на "Вагнер"). За целта Украйна се нуждае от ресурси за поддържане на мощни въоръжени сили, способни да се противопоставят на въоръжените сили и други паравоенни формирования на Руската федерация.
  •     Изисквате си многогодишни стабилни инвестиции в отбранителната и индустриалната база на Украйна, широкомащабен трансфер на оръжия и разузнавателна подкрепа от съюзниците, интензивни тренировъчни мисии и съвместни учения под егидата на Европейския съюз и НАТО.
  •     Гаранциите за безопасност трябва да са утвърдителни и ясно формулирани; те ще очертаят редица ангажименти, поети от групата гаранти съвместно с Украйна. Гаранциите трябва да бъдат политически и правно обвързващи на базата на двустранни споразумения, но обединени в рамките на съвместен документ за стратегическо партньорство, наречен "Киевски договор за сигурност".
  •  
  • Ермак със Зеленски при днешнот опосещение в град Изюм, изоставен от украинската армия при харковското контранастъпление на Украйна.
  • Ермак със Зеленски при днешнот опосещение в град Изюм, изоставен от украинската армия при харковското контранастъпление на Украйна.
  •     Договорът ще обедини основната група от съюзнически държави и Украйна. Тази група държави-гаранти може да се състои от САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и страните от Северна Европа и Балтика, Централна и Източна Европа.
  •     Пакетът от гаранции съдържа както превантивни мерки от военен, финансов, инфраструктурен, технически и информационен характер за избягване на нова агресия, така и мерки, които трябва да бъдат предприети незабавно при ново посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Освен това структурата на Киевския договор за сигурност предвижда пълноценен пакет от санкции срещу страната-агресор и може да съдържа и допълнителни компоненти, като например споразумения за предоставяне на Украйна на модерни системи за противовъздушна отбрана/противоракетни системи, регионални споразумения за сигурност в Черно море и др.
  •     Гаранциите за сигурност не заместват желанието на Украйна да се присъедини към НАТО. Този стремеж е залегнал в украинската конституция и е суверенно решение на Украйна. Освен това Украйна е на път към членство в ЕС. След като го придобие, той ще може да използва разпоредбите за взаимна защита. Членството в НАТО и Европейския съюз ще укрепи значително сигурността на Украйна в дългосрочен план. Очертаните гаранции по никакъв начин не подкопават тази цел, а са насочени към предоставяне на Украйна на възможности за възпиране на въоръжено нападение или акт на агресия, а в случай на нападение, за защита на суверенитета, териториалната цялост и сигурността при всякакви обстоятелства.


Засега няма информация как е приел предложенията Зеленски, който е споменавал, че е готов да обсъжда военно необвързан статут на страната си, ако това е част от цената за споразумение с Москва за уреждане на отношенията след прекратяването на войната.


Расмусен каза, че "след като тази война приключи, трябва да гарантираме, че Русия никога повече няма да може да нахлуе. Най-добрият начин да направите това е Украйна да разполага със значителна военна сила, способна да устои на всяка бъдеща руска атака. Изграждането и поддържането на такава сила изисква многодесетилетен ангажимент от страна на съюзниците на Украйна. Приемането на тези препоръки би изпратило силен сигнал към Владимир Путин. Това ще покаже, че нашият ангажимент към Украйна няма да се разколебае, че неговата война е безсмислена".

Лондонският "Гардиън" обръща внимание, че докладът, предмет на широки дипломатически консултации, не предлага държавите от НАТО колективно да бъдат задължени да предложат своите войски в защита на суверенитета на Украйна, но казва, че не трябва да има ограничения върху военната дипломатическа и икономическа помощ, предоставяна от страните-членки на НАТО чрез двустранни споразумения. Нивото на подкрепа може да бъде според нивото на заплаха и трябва да се прилага за всички международно признати граници на Украйна, т.е. и по отношение на анексирания през 2014 г. Крим.

Страни извън НАТО като Южна Корея може да предоставят невоенни гаранции, като ангажимент за санкции в случай на нова руска атака. Трябва да се разработи правна рамка, която ще позволи на властите да конфискуват имуществото на агресора, неговите държавни фондове и резерви, както и активите на неговите граждани и структури в списъка със санкции. Санкциите няма да бъдат премахнати, докато Русия не спре агресията си срещу Украйна, не гарантира, че няма да напада Украйна в бъдеще и не компенсира Украйна за щетите, причинени по време на инвазията.

Гаранциите, предполага докладът, не трябва да изискват Украйна да ограничи размера или силата на въоръжените си сили или да заеме позиция на неутралитет, но ще изискват Украйна да поддържа демократичното си развитие. Критиците на доклада ще поставят под въпрос приложимостта на предложените правни гаранции, мащаба на необходимата финансова подкрепа и заплахата, че такава мощна армия в Европа може да действа не само при самоотбрана.

Украинските сили ще бъдат обучени по стандарта на НАТО и в мащаба, необходим за изграждане на стабилни сили за териториална отбрана и резервни сили, включително форма на военна служба за тези цивилни на възраст над 18 години. Обучителните дейности ще бъдат подкрепени от обширна програма за учения както на украински земя и с украинските сили на територията на ЕС или НАТО.

На въпрос, ако документът бъде подписан в този вид, каква ще бъде реакцията на Москва, днес Песков отговори: "Отрицателна. (...) Само ръководството на тази страна трябва да предприеме действия, които премахват заплахата за Русия. И той отлично знае какви трябва да бъдат тези действия ". "Като цяло говорим за определен документ - и никой не крие, че има предвид този документ до момента, в който Украйна влезе в НАТО. Тоест ориентирът за членство в НАТО остава. Съответно основната заплаха за страната ни остава. Една от причините, които наложиха провеждането на специална военна операция, остава и става все по-актуална", каза Песков.

Дневник