Известните пръстени на Сатурн може да са останки от естествен спътник, унищожен от гравитацията на планетата и сблъскал се с други спътници.

Това сочат данни от последния етап на мисията на НАСА "Касини" (Cassini), според която Сатурн може да е бил през пръстени през по-голямата част от четири милиарда години и половина, в които е съществувал. Жизненоважната информация е извлечена тъкмо преди сондата да се самовзриви контролирано в края на изследванията през 2017 г.

Според тези данни спътникът преминал твърде близо до газовия гигант преди 160 млн. години. Гравитацията на планетата разкъсала космическото тяло, а натрошените отломки създали пръстените ѝ, сочи проучване, публикувано в сп. "Сайънс".

Джак Уиздъм, професор планетолог в Мазачузетския технологичен институт и водещ автор на изследването, казва, че хипотетичната изгубена луна носи името Chrysalis (от латински, през гръцки - пашкул). "Точно като пашкула на пеперуда сателитът внезапно се активира и се появяват пръстените."

Публикуването в Science изследване търси обяснение за 27-градусовия наклон на оста на Сатурн. В хода на това изследване мисията "Касини", орбитирала около Сатурн между 2004 и 2017 г., дава информация както за състава на планетата, така и за динамиката на 83-те луни. Новите данни бележат края на теорията, че наклонът е свързан с гравитацията на Нептун, тъй като показват, че Сатурн се е отскубнал от Нептун в неопределен момент в миналото.
 

В хода на обясненията изготвяните модели оформят картина, при която Сатурн е имал още един спътник, а по-късно спътникът е изчезнал, преди 100-200 млн. години. Изглежда, при влизане в хаотична оритална зона спътникът е претъпрял множество близки срещи с Япет и Титан, други две луни на Сатурн, а приближаването до планетата го е раздробило на части.

Загубата на спътника е и обяснението за сегашния наклон на Сатурн. Пръстените на планетата тежат 15 млн. трлн. кг и са изградени почти изцяло от лед (95% вода, останалото - скални и метални късове).

Дневник