Трябва да има стабилен парламент и стабилно правителство с участието на БСП, защото в противен случай ни очаква тежка зима! Това е основното послание на хората от Шуменска област при срещите им с кандидатите на БСП за народни представители.

„Хората, особено по селата, са много притеснени за изборите. Сега най-много ги вълнува това, дали ще има правителство или ще посрещнат зимата в поредната политическа криза. На всички срещи първото поръчение, което ни дават, е да направим правителство и да приемем бюджет, в който да заложим социални защити за българските граждани. Хората виждат в БСП най-сигурния социален гарант, затова разчитат, че БСП отново ще участва в правителството“, заяви кметът на Царев брод Стефан Живков.

Той за пръв път се включва в депутатската листа на БСП, но като доайен на кметовете в региона и като управленец с 25-годишен опит познава най-добре проблемите на селата в Шуменско и се вълнува много за развитието на малките населени места. Затова присъства на всички срещи на кандидатите от БСП, а личният му слоган е „Ще върна достойнството на българското село!“.

Само за 10 дни след официалния старт на кампанията, кандидатите на БСП проведоха десетки срещи във всички шуменски общини. Паралелно с инициативите в областния център и в градовете Нови пазар, Плиска и Смядово, представителите на левицата акцентираха върху разговорите с хората от малките населени места. През изминалата седмица кандидатите от листата на БСП бяха на срещи с жителите на селата Ивански, Златна нива, Правенци, Войвода, Избул, Мадара, Осмар, Мировци

„Навсякъде хората оценяват това, което беше постигнато благодарение на участието на БСП в кабинета „Петков“ и дават висока оценка на министрите на БСП и на политиките на левицата, особено в социалната сфера, земеделието и икономика“, каза Стефан Живков. Благодарение на БСП за седем месеца бяха постигнати неща, за които 12 години не е направено нищо, отчитат участниците в срещите. Особено забележителни са постиженията в политиката на доходите – сериозно увеличение на пенсиите, двойно повишаване на парите за майчинство, увеличаване на подоходното облагане за младите семейства, безплатни детски градини за всички. На срещите хората признават: Никой не вярваше, че ще направите безплатни градини, но ето че можело!, казва кметът на Царев брод.

Хората по селата оценяват високо и постиженията в земеделието, където бяха осигурени безпрецедентни суми в подкрепа на стопаните, особено на малките производители. На срещите с водача на листата Иван Иванов всички му благодарят за подкрепата и казват, че са доволни от компенсациите, които земеделци и животновъди получават заради ковид мерките и войната в Украйна.

Сега обаче шуменци са притеснени за изборите, защото се опасяват от ниска избирателна активност. „Хората са ядосани на анализатори и политици, които по цял ден ги облъчват по медиите с обяснения, че едва ли не изборите са предрешени. Така избирателите се демотивират да гласуват, а слабата активност работи само в полза на ГЕРБ. А нашите членове и симпатизанти са поставили червена линия за коалиционната ни политика – в никакъв случай да не допускаме връщането на ГЕРБ в управлението“, коментира кметът на Царев брод след последните срещи.

Жителите на малките населени места проявяват интерес към срещите с кандидатите на БСП и настоятелно поставят местните проблеми, като очакват новото правителство с участието на БСТ най-после да обърне внимание на селата. Навсякъде хората се оплакват от лоши пътища, стари и амортизирани водопроводи, които непрекъснато правят аварии, както и от липсата на транспорт, а това са много сериозни проблеми на шуменските села, подчертава Стефан Живков.

На срещата в Мадара основен въпрос беше липсата на транспорт до Шумен. Освен че транспортните услуги са нередовни и некачествени, те вече са и много скъпи – билетът от Царев брод до Шумен, например, вече е „скочил“ на 4 лв. „За да отиде на лекар в Шумен, един пенсионер трябва да даде 8 лв., и още 3 лв. за градския автобус. Това е много скъпо за нашите пенсионери“, тревожи се кметът на Царев брод.

Затова хората от малките населени места очакват да се избере стабилен парламент и работещо правителство, което да приеме бюджет със силни социални политики за увеличаване на доходите и за компенсиране на цените на горивата, тока, енергоизточниците. Освен това хората от селата искат да имат свои представители в общинските съвети, които да защитават техните интереси, защото сега средствата се насочват приоритетно към градовете. Сдружението на кметовете на населени места отдавна се бори за такава законодателна промяна, така че малките населени места да имат собствени квоти в местния парламент, напомни Стефан Живков. Според него, трябва да се създаде и специален фонд за селата и те да получават целево финансиране от държавата, а не да зависят от милостта на общините.

Само с четирима министри и с 26 депутати БСП успя да постигне такава социална защита, каквато не беше направена 12 години. Дано в следващия парламент и в следващото правителство представителите на левицата да са двойно повече, за да се реализира цялата програма на партията, пожелават си симпатизантите на БСП

Пресцентър на БСП - Шумен