Германският гигант за производство на автомобили "Фолксваген" (Volkswagen, VW) заяви, че се стреми към оценка от до 75 милиарда евро за притежаваната от него компания "Порше" (Porsche), когато луксозната марка бъде пусната на борсата в края на месеца. Търговията с акциите трябва да започне във Франкфурт на 29 септември.

В понеделник ще бъде публикуван проспектът за това първично предлагане на борсата (IPO), след което инвеститорите ще могат да запишат акции на Porsche. Би Би Си посочва, че се очаква това да е второто по големина IPO в Германия и третото най-голямо, регистрирано IPO в Европа.

Обявеното в неделя не достигна поървоначалната цел за оценка - до 85 милиарда евро - на фона на опасенията на инвеститорите относно нарастващите лихвени проценти и потенциална глобална рецесия.

VW заяви, че ще набере до 9.4 милиарда евро от продажбата на дялове, което ще помогне да плати преминаването към електрически превозни средства и разходите за разработка на софтуер.

Съгласно плана за IPO семейството Порше-Пийх, което загуби контрола върху емблематичната марка на VW преди повече от десетилетие - ще плати премия за закупуване на акции, с което да си върне значителна власт от правата за вземане на решения.

Дневник