Секретният седми параграф от указа на президента Владимир Путин за мобилизация позволява на Министерството на отбраната да призове един милион души. Това твърди "Новая газета. Европа", цитирайки източник от президентската администрация.

Медии и анализатори забелязаха още вчера след публикуването на документа от Кремъл, че в него срещу точка 7 пише единствено: "За служебно ползване", както и че няма посочен срок за "частичната мобилизация". По-късно, отговаряйки на въпроси на журналисти, прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че класифицираната информация се отнася до броя на резервистите, които могат да бъдат призовани за военна служба.

За 300 хиляди души говори единствено министърът на отбраната Сергей Шойгу в интервюто веднага след изявлението на президента в сряда. Но остана неясно дали това е еднократно набиране на резервисти и военноотчетни руснаци или само един от етапите.


Събеседникът от Кремъл на "Новая газета. Европа" - изнесено в Европа издание на бившия политически отдел на ликвидирания от властите в Русия вестник - подчертава, че първоначално е бил обсъждан въпросът за въвеждане на целия текст на указа с гриф "за служебно ползване" - за това настоявали представители на Министерството на отбраната.

По-късно според източника е решено да се скрие под публично достъпния вариант само седма точка, която наистина се отнася до броя на онези, които трябва да бъдат мобилизирани.

    Цифрата беше коригирана няколко пъти и накрая се спряха на милион.

източник от Кремъл, за Новая газета.Европа

За да потвърди тази информация, "Новая газета. Европа" е потърсила органите на изпълнителната власт, които по правило получават пълните текстове на президентските укази, включително тези с гриф "за служебно ползване". Според източници в няколко министерства там не са получили пълния текст на указа и няма как да видят засекретената част през междуведомствена система за документооборот (МЕДО).

"За служебно ползване" е първото, най-ниско ниво на класифициране на документи съгласно законодателството на Русия. За разкриването му за разлика от документите с класификация "секретно", "строго секретно" и по-високи нива по правило има само дисциплинарна или административна отговорност.

Въоръжените сили на Руската федерация са малко над 1 милион души и още около 2 млн. души се смята, че са резервистите, годни за бързо мобилизиране. Шойгу каза в сряда, че страната разполага с "огромен ресурс" за попълването на армията - около 25 милиона души.

Дневник