Българската армия е засилила наблюдението и разузнаването в източната част на страната заради частичната военна мобилизация, обявена от президента Владимир Путин в Русия. Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, но отбеляза, попитан за повече подробности, че "не е необходимо повече да се обяснява, това е достатъчно информация за медиите".

На въпрос какво е нивото на боеготовност на българската армия Стоянов увери, че тя е в постоянна бойна готовност, т.е. "няма нещо чрезвичайно в армията". Запитан нужна ли е допълнителна проверка на готовността на армията, както смятат някои експерти, той коментира, че не било необходимо това да се прави. Повтори, че мобилизацията в Русия носи риск за националната сигурност на България, но засега няма заплаха от пряко въвличане на България в конфликта.

Запитан необходимо ли е свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, уточни, че КСНС може да се свика при работещо Народно събрание, но може да бъде свикан Съвет по сигурността към Министерския съвет.

"Засега няма такива индикации, още повече че мобилизацията е дълъг и продължителен процес. Мобилизацията не е от днес за утре. Това е процес, който не е просто да облечеш един цивилен гражданин и да му дадеш оръжие, а има и време за подготовка, за сформиране и подготовка на съответното формирование и чак тогава да отиде да изпълнява поставената задача", обясни той.

Министърът на отбраната: Путин е агресор, надявам се Украйна да обърне хода на войната

Стоянов уточни, че няма информация дали български граждани с руски паспорти искат да се връщат в България заради мобилизацията в Русия, както и дали има мобилизирани български граждани. Той посочи, че това е работа на външното министерство.

По отношение на евентуални допълнителни санкции на Европейския съюз срещу Русия и дали България ще ги подкрепи Стоянов увери, че страната винаги е следвала единната европейска позиция и тя е постоянна и в този случай санкциите ще бъдат подкрепени.

Дневник