Започна консултативната среща при президента Румен Радев, на която ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна. Събирането на "Дондуков" 2 е по инициатива на държавния глава.

Президентът Радев посрещна всички участници в Гербовата зала, след което те влязоха на разговори. Този път встъпителни думи и изявления в началото на събитието нямаше.

Консултативната среща по темата се свиква дни след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия. В изявлението си от същия ден той посочи, че мобилизацията ще обхване само граждани от запаса, най-вече тези, които имат опит.

Освен по-голямата част от министрите от служебния кабинет, начело с премиера Гълъб Донев, в заседанието при Радев участват и шефовете на спецслужбите. Тук са заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

"Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната", коментира часове преди събирането при държавния глава служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти днес във връзка с обявената частична мобилизация в Русия. Само преди два дни той заяви, че заплаха за националната сигурност няма, но риск е налице.

От МВнР отбелязаха, че следят с изключително внимание конфликта Украйна - Русия, на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни./Дир.бг