След общините Свиленград и Тополовград, в някои общини на областите Бургас и Ямбол също е обявено бедствено положение заради миграционния натиск. Целта е да се избегнат процедури, за да може спешно да започне ремонтът по горските пътища, някои от тях са трудно проходими и разрушени, обяви пред журналисти в Малко Търново министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който заедно със земеделския министър Явор Гечев, посети зоната около граничния контролно-пропускателен пункт.

По думите на Демерджиев, до две седмици трябва да започне рехабилитацията и ремонтните дейности по пътищата в района на границата.

"За да можем успешно да се справяме с вълната, която нараства ежедневно от незаконни мигранти, ние трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника тук на терен. По тези пътища, в това състояние, изпълнението на тези функции е невъзможно. Такъв проект имаше подготвен при предишния служебен кабинет, оказа се, че не е реализиран и ние сме длъжни да го реализираме в момента и да го доведем до край.", обясни вътрешният министър.

Той допълни, че най-често мигрантите преминават границата със стълби, с които прескачат ограждението.

"Имаме по-активно съдействие от турска страна, така че и след срещите, които проведох с турския вътрешен министър и с гръцкия вътрешен министър, много по-добра е координацията и взаимопомощта. Ние ги възпираме още на съоръжението.", коментира Иван Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи каза още, че има събрани доказателства за служители на МВР, замесени в трафика на мигранти. Той изтъкна, че предстоят рокади, свързани с преместване на служители, за да се осигури по-добра защита на границата. 

Съвместни патрули на МВР и горското стопанство започват обходи в Странджа. Целта е да се повиши контролът по охраната на границата и недопускане на нелегални мигранти към вътрешността на страната, както и да се противодейства на бракониерството и незаконната сеч. 

От своя страна земеделският министър Явор Гечев отново заяви, че няма доказателства за незаконна сеч в района на наводнените селища в Карловско. Констатирани са само административни нарушения.

"Бяха направени тотални проверки на всичко каквото можеше да се провери. Хванати са редица несъответствия по отношение на непочистени сечища, неправилно съхранена временно дървесина, включително по отношение на интензивността на сечищата. Един компонент само още не ни е известен и той е болестите, заради които са извършени редица сечища. Редица от нещата, които засичаме, може и да не са правилни, но са законово издържани. Т.е. ние на практика проверяваме законност", добави той. /Дир.бг