Производителите отново поискаха намаляване на ДДС
Намаляване на ДДС на хранителните продукти ще доведе до изваждането на производства от сивия сектор, каза днес председателят на Националния млечен борд Димитър Зоров, предаде репортер на БГНЕС.
Той обясни, че когато ДДС бъде намален, повечето фирми-производители ще регистрират реално своята продукция, за да могат да продават на добри цени и това ще изкара от сивия сектор множество производства. По думите му не е вярно твърдението на Министерство на финансите, че диференцираната ставка по ДДС ще доведе до дисбаланс на икономиката. Не е вярно и че тези пари остават в производителите, каза още Зоров. По думите му намаляването на ДДС ще балансира евентуално повишение на цените в сектора и така ще се достигне целта – всички промени да бъдат усетени от обикновените български граждани. Производителите се оплакаха, че гласа им не се чува и че липсва диалог с държавата. Те обясниха, че миналата година килограм фураж е струвал 35-40 стотинки, докато тази година цената на килограм е 80 стотинки, което изключително увеличава разходите. Пример бе даден и със себестойността на едно яйце. Ако тя е 14 стотинки, яйце производителите продават едно яйце с 5-6 стотинки по-ниско. За ден в България се снасят 6,5 млн. Яйца, което води до загуби в бранша за повече от 20 млн.лв. Производителите посочиха, че от януари миналата година ДДС върху храните в Чехия е 9 на сто, а на млечните продукти и суровото месо – едва 5. В Литва млечните продукти и прясното месо също се облагат с 5 на сто. Производителите се оплакаха, че през юни и юли Комисията за защита от конкуренция ги проверява, след което им връчва решения от 120 страници. „Ние разбираме, че това е превантивна мярка, но то спъва работата ни“. /БГНЕС
83
0
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар