През седемте дни, откакто президентът на Русия Путин обяви "частична мобилизация", се наблюдава значителен поток от руснаци, които се опитват да избегнат въпросната мобилизация. Въпреки че точният брой на напусналите не е известен (според някои данни става дума за над 200 000 души), той вероятно надхвърля размера на всички сили, използвани от Русия за инвазията през февруари 2022 г., смята британското разузнаване в актуалната си сводка.

Сред хората, които се опитват да напуснат Русия, преобладават добре осигурените и образованите хора. Въздействието на недостига на работна ръка, дължащ се на миграцията и мобилизацията, и на "изтичането на мозъци" върху руската икономика ще се увеличи, смятат още британските експерти.

Междувременно председателят на руската Държавната дума Вячеслав Володин заяви тази сутрин, че законът забранява на гражданите, вписани във военния регистър, да напускат местоживеенето си без разрешение от военния комисариат. Той се позовава на федералния закон "За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация".

Вчера бе съобщено, че мъжете, които се опитват да напуснат Русия, са започнали да получават писмени известия на границата, с които ги предупреждават за наказателната им отговорност по член 322 от Наказателния кодекс на Русия.

Същевременно в правителствения портал по въпроса обаче се казва: "Няма ограничения за движението на гражданите на Руската федерация в условията на частична мобилизация".

Малко по-късно Володин поясни думите си за забраната на военнослужещите да напускат местоживеенето си. От Министерството на отбраната са му обяснили, че няма такава забрана. "След днешната публикация получихме разяснение от руското министерство на отбраната. Тъй като мобилизацията е частична, движението на гражданите, включени във военния регистър, не изисква разрешение от военните комисариати", написа той в канала си в Telegram.

В същото време на границата с Казахстан в Астраханска област на Руската федерация ще бъде разположен мобилизационен пункт. Вчера такива подвижни пунктове бяха разположени на границите с Грузия и Финландия.

"Започна проверка на документите на напускащите региона спрямо федералния регистър на подлежащите на мобилизация и не се пускат граждани, които отговарят на критериите за наборна военна служба, нямат право на отсрочка за частична мобилизация или разрешение за напускане от военния комисариат", заявиха регионалните власти.

В Астраханска област, близо до границата с Казахстан, където е въведен режим на извънредна ситуация, се е образувала опашка от няколко километра. Подобна е ситуацията и на други гранични пунктове.

Финландската граница ще бъде затворена за руски туристи в нощта срещу петък, 30 септември, съобщиха местни медии, позовавайки се на свои източници.

Дир.бг