Съществува риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Това съобщи пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов малко преди началото на Съвета по сигурността.

"Говоря за граждани, които са с българско и руско гражданство в Русия. Да, те могат да бъдат мобилизирани", обясни Стоянов и посочи, че не може да посочи точния брой на тези граждани.

Той отново беше категоричен, че пряка заплаха за страната ни във въвличане на конфликта с Украйна няма, но има рискове за националната сигурност.

"Всяка промяна в геополитическата обстановка води съответните притеснения. Разбира се, че има притеснения", коментира Димитър Стоянов след въпрос относно очакваното в петък анексиране на четири области в Украйна.

По думите на военния министър дали обрат ще има във военните действия в Украйна, зависи от броя на мъжете, които ще бъдат мобилизирани.

Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 хиляди, не очаквам кой знае какъв съществен обрат. Това, което се чува и излиза по медиите за милион-милион и повече - тогава съотношението на силите ще бъде коренно различно и е възможно да възникне обрат. Но нека да изчакаме и да видим", отбеляза Стоянов.

Той посочи още, че основният риск, който съществува в Черно море, в момента са дрейфащи мини.

На въпрос дали ще предложи на премиера промяна в мерките за сигурността на страната, той отговори следното:

"Не считам, че към момента трябва да се правят някакви промени в предприетите мерки, но нека все пак да чуем докладите на службите".

Служебният военен министър коментира и случая с пострадалия край авиобаза "Безмер" пилот на самолет СУ-25.

"Мога да ви кажа, че посетих полковник Дончев във ВМА, чувства се добре, ще остане под наблюдение. Т.нар. черна кутия е открита, на външен вид няма повреди по нея, очаква се нейното разчитане да започне днес и да приключи тогава, когато има пълната информация. Ще бъде разчетена в България", каза още Стоянов.

Той беше категоричен, че проблеми с пистата в "Безмер" няма и че няма как падането на самолета да е саботаж.

"Над 30 задачи има изпълнени за годината. Това е 2-ра задача за деня на пилота", отбеляза Стоянов.

По думите му по време на срещата с посланика на Украйна отново е била повдигната темата за помощ от страна на България под формата на оръжия.

"Въпросът беше повдигнат за конкретен вид оръжия, отговорът ми беше кратък и ясен - има решение на парламента, ние няма как да го погазим. Искат тежко въоръжение, тежко въоръжение, докато съм аз министър, няма как да дам и докато няма промяна съответно и в позицията на парламента", категоричен беше служебният министър на отбраната.

Дир.бг