Американската частна космическа компания SpaceX работи заедно с НАСА върху начин да върне телескопът "Хъбъл" в по-висока орбита и да удължи работата му в космоса, съобщи Gizmodo.

"Хъбъл" обикаля Земята вече 32 години на няколкостотин километра от повърхността, като заснема впечатляващи кадри и събира данни за вселената и произхода й. Но като всеки апарат в орбита, тя бавно деградира - и ако нищо не се направи скоро, телескопът ще падне обратно на планетата.

Макар наскоро в орбита да бе пратен друг, подобен телескоп - "Джеймс Уеб", "Хъбъл" все още има своята употреба и удължаването на мисията му може да създаде много възможности за астрофизиците в следващите години. Въпросът е обаче колко ще струва този проект.

От НАСА подчертават, че засега и те, и SpaceX изучават именно дали това е осъществимо. Мисията може никога да не се осъществи, но от космическата агенция уверяват, че ако тя стане действителност, ще бъде финансирана без държавна помощ.
 

За SpaceX на Илон Мъск това изследване и евентуално използване на ракетата Dragon за възстановяване на орбитата на телескопа е важен и ценен експеримент. Той ще даде възможност на компанията да изпълнява подобни мисии и в бъдеще, засягащи всякакви станции или сателити в орбита - и спестявайки милиарди долари в дългосрочен план.

В проучванията по всяка вероятност ще се включат и други частни космически компании.

ClubZ