Ливърпул и Глазгоу са двата британски града, които остават в надпреварата за домакин на песенния конкурс "Евровизия 2023", съобщи телевизия ВВС, която ще трябва да избере победителя съвместно с Европейският съюз за радио и телевизия.

Великобритания ще бъде домакин на проявата догодина вместо тазгодишния победител Украйна. Страната не може да организира песенния конкурс заради руската инвазия.

От двайсетте града, проявили интерес да приютят емблематичното съревнование, през август бяха избрани седем претенденти с най-голям опит в организирането на събития от такъв мащаб - Бирмингам, Глазгоу, Лийдс, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл и Шефилд. Градове като Лондон или Белфаст (Северна Ирландия) бяха изключени.

От ВВС отбелязват, че Ливърпул и Глазгоу са избрани въз основа на това, че са представили "най-силните оферти като цяло".

Градът на Острова, който подслони 67-ото издание на на най-големия музикален форум, ще бъде избран "до няколко седмици", допълват от медията в кралството.

През юни ЕСРТ обяви, че състезанието не може да бъде организирано в Украйна заради руската инвазия в страната. Тогава беше оповестено, че се водят преговори с ВВС за неговото домакинство във Великобритания, която зае второто място в тазгодишния конкурс.

Ливърпул е синоним на "The Beatles" и има богато музикално наследство.

През юни кметът на града Джоан Андерсън заяви: "Културата е синоним на Ливърпул и ние имаме всички предпоставки да бъдем домакини догодина - страхотни зали, завиден опит, световноизвестно музикално наследство, статут на град на ЮНЕСКО и, разбира се, ненадминато гостоприемство".

През 2008 г. градът беше домакин на Европейските музикални награди на MTV и също така е дом на Кралския ливърпулски филхармоничен оркестър.

През юни първият министър на Шотландия Никола Стърджън изрази подкрепата си за Глазгоу като домакин на песенния конкурс.

Обединеното кралство не е било домакин на "Евровизия" от 1998 г., когато проявата беше организирана в Бирмингам. Страната е приемала конкурса осем пъти - повече от всяка друга държава.

Украйна първоначално осъди решението да се оттегли от домакинството на следващото издание, призовавайки за допълнителни преговори. Великобритания от своя страна изрази нежелание да лиши Украйна от събитието, което се следи от десетки милиони фенове на поп музиката и блясъка.

На 25 юли беше обявено споразумение между Европейския съюз за радио и телевизия и британското правителство за провеждане на конкурса от ВВС във версия, звездата на която ще бъде страната в Източна Европа.

Тогава говорител на британското правителство заяви уверено, че ВВС и Великобритания ще направят всичко възможно, за да гарантират, че събитието ще отдаде почит към страната, народа и творчеството на Украйна.

Според телевизията конкурсът ще даде голяма тласък на "културата и наследството на Украйна", предава БТА. Британската корпорация, която излъчва "Евровизия" от 1956 г., скоро след това започна процес по избор на града домакин на конкурса.

Украинската група "Оркестър Калуш" спечели тазгодишния конкурс, домакин на който беше Италия. Британският участник Сам Райдър зае втора позиция в надпреварата, организирана в Торино.

По традиция "Евровизия" се провежда в страната, която е завоювала първото  предишния конкурс.

dir.bg