Експерти по изкуство в Нидерландия оповестиха, че са открили значима творба на френския художник кубист Фернан Леже (1881-1955), останала скрита повече от век на гърба на една от другите му картини, предаде АФП, цитирана от БТА.

Неизвестната досега творба е озаглавена "Дим над покривите" и според експертите по опазване на изкуството от Студио Редививус в Хага датира от 1911-1912 г. Тя е нарисувана на гърба на картината "14 юли" ("Bastille Day"), създадена година по-късно.

Намерена частично повредена и покрита със слой, наподобяващ твърдо лепило, картината, която междувременно е старателно реставрирана, разкрива според експертите "повратна точка" в работата на Леже, парижки съвременник на Пикасо.

Експертите приветстват "значимото" откритие. Те смятат, че творбата е част от серия, в която Леже рисува гледката от студиото си към покривите на Париж, като се фокусира върху дима от комините.

Според холандския специалист по история на изкуството Срар ван Хойтен от тази серия са останали само седем картини. По думите му новата творба показва "изключително голям" напредък в използването на цвят и абстракция от Леже.

Обвитата в мистерия история на картината започва преди около 110 години, когато през 1912 или 1913 г. Фернан Леже предлага творбата "14 юли" ("Bastille Day") на своя приятел Марк Дюшен като сватбен подарък. Дюшен обаче загива по време на Първата световна война. Въпреки че остава в семейството му, картината навява "тъжни спомени" и впоследствие никога не е била показвана, оставайки неизвестна в продължение на години.

През 1999 г. "14 юли" ("Bastille Day") е закупена от наследниците на Дюшен от "Колекция Тритон" - частна фондация за изкуство, която все още я притежава. Фондацията открива следи от реставрация на гърба й, вероятно извършена през 90-те години на миналия век, неизвестно от кого.

Загадката какво точно е имало на гърба на картината остава, въпреки че "14 юли" ("Bastille Day") впоследствие е излагана в няколко галерии.

В крайна сметка експертите разбират, че става въпрос за друга творба на Фернан Леже, която вероятно принадлежи към серията "Дим над покривите".

Високотехнологични методи позволяват на специалистите да възстановят картината в предишния й блясък. Скоро те осъзнават нейната важност. Творбата бележи "големия напредък" на Леже от по-ранните му и по-мрачни творби към по-абстрактния и цветен стил, чието начало поставя серията.

Експертите са уверени, че картината действително е дело на френския художник, тъй като носи неговия почерк.

Новооткритата творба ще бъде изложена от 19 ноември до 2 април в музея "Крьолер-Мюлер" в Нидерландия като част от експозиция, посветена на серията с покривите на Леже. Картината ще бъде поставена във витрина, която ще позволи на посетителите да видят и двете й страни.

Дир.бг