Картина на Марк Шагал, открадната от нацистите, ще бъде продадена на търг в Ню Йорк, предаде АФП. Платното е сред  15-те шедьовъра, върнати от Франция на семействата на наследниците. Търгът ще се проведе на 15 ноември.

Картината „Бащата“, рисувана с маслени бои, е от 1911 г. и се оценява между 6 и 8 млн. долара. През 1928 г. е закупена от лютиер – полски евреин. Собственикът губи своите притежания, когато е преместен насилствено в гетото в Лодз. Давид Цендер е депортиран в Аушвиц. Там умират жена му и дъщеря му. Цендер доживява края на войната и се премества във Франция през 1958 г. Умира през 1966 г. Така и не успява да си върне картината.

Междувременно творбата се появява по изложби и се оказва, че е купена от самия Марк Шагал, вероятно между 1947 г. и 1953 г. Никой не се е интересувал от историята на собствеността. След смъртта на Шагал във Франция през 1985 г. „Бащата“ става част от националните колекции на Франция през 1988 г. За известно време е във фонда на центъра „Помпиду“, а после е депозирана в Музея за изкуство и история на юдаизма в Париж.

В началото на годината Франция гласува закон, според който 15 творби, принадлежали на еврейски семейства и откраднати от нацистите, се връщат на наследниците.

Наследниците на Цендер са решили да продадат картината на Шагал. Платното „Бащата“ представлява портрет на бащата на художника, рисуван през 1911 г. при неговото пристигане в Париж. Картината е пример за модернизма на епохата. Голяма част от творбите на Шагал от този период са унищожени, когато той решава да напусне френската столица и да се върне в Русия през 1914 г.

Очаква се „Бащата“ да бъде обект на интерес от страна на музеи и колекционери.

БТА