Това бе повратна точка в отношенията между Русия и Запада. Близо 300 души загинаха при свалянето на пътническия самолет MH17 над Източна Украйна през 2014 година. Повече от осем години по-късно в Нидерландия днес се очаква да бъде произнесена присъда срещу четирима души, които са дали нареждането за обстрела. Прокурорите настояват за доживотен затвор. В късния следобед съдът в Хага обяви трима от четиримата за виновни - двама са руски граждани, а един е украински гражданин. Четвъртият, също руснак, е обявен за невинен, тъй като не е имал влияние над решенията за изстрелване на ракети.

Четиримата не присъстват в Хага, тъй като Русия отказа да ги екстрадира.

Свалянето на пътническия самолет MH17 на Malaysia Air над Източна Украйна през лятото на 2014 г. беше ужасяващо събитие за Европа. Снимките на слънчогледови полета, осеяни с тела, снимките на проруски сепаратисти, позиращи с плюшени играчки на убити деца, бяха разтърсващи. Загинаха 298 души, повечето от които от Нидерландия.
 

Според международните следователи самолетът е бил свален с ракета земя-въздух "Бук".

Четиримата подсъдими са обвинени, наред с другото, и в пренасянето на зенитно-ракетната установка в Източна Украйна.

    „Очакваме заедно с Холандия решението на съда в Хага по делото за свалянето на полет MH17“, заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба на съвместна пресконференция с холандския си колега Вопке Хукстра във вторник. „Тази история ще бъде доведена до логичен край и справедливостта ще възтържествува въпреки всички дългосрочни усилия на Русия да унищожи този процес“, заяви още той.

След катастрофата Русия фалшифицира сателитни снимки и обвини Украйна за свалянето на самолета. Благодарение на разследващата платформа Bellingcat и чрез анализ на безброй снимки в социалните медии и нa сателитни изображения, беше възможно да се докаже, че ракетната система "Бук" е била докарана от Русия в Източна Украйна и след свалянето ѝ е била върната с липсваща ракета.

Българинът Христо Грозев, който е част от разследващата журналистическа мрежа Bellingcat, разказва в документален филм в YouTube колко трудно е било проучването.

    „Говорил съм много със семействата на загиналите и все още общувам с тях“, разказва Грозев. „Толкова е важно, че не само истината излезе наяве, но и дезинформацията беше разобличена, както и всички лъжи, които трябваше да слушат и четат - защото те четат всяка реч на говорителя на външното министерство Мария Захарова, където тя лъже, четат всяка реч на Владимир Путин. Те четат и плачат", споделя той.

Киевският политолог Володимир Фесенко подчертава колко важна за целия процес е била работата на разследващите журналисти. В крайна сметка те уточняват подробностите, въз основа на които могат да бъдат повдигнати обвинения.

А тази присъда е за терористичен акт, извършен от руснаците и техните поддръжници в Донбас, посочва той. А присъдата за извършеното престъпление, макар и задочна, е много важен сигнал не само сега, но и за в бъдеще.

„Защото особено по отношение на военните престъпления, които се извършват в момента в руската агресивна война срещу Украйна, това ще покаже, че те няма да останат ненаказани", казва Фесенко.

„Прокуратурата настоява за доживотен затвор за четиримата обвиняеми - в Украйна се очаква съдът да се съобрази с това искане. Всичко останало би било голямо разочарование", посочва той.

Освен срещу тях има дело и срещу Русия и Украйна. Близките на загиналите в самолета обвиниха съвместно Русия за нарушаване на правото на живот на всеки човек. Искът им е за сума в милионен размер. тъй като Русия обаче напусна Съветът на Европа след нападението над Украйна, тя няма да се съобрази с присъдите на Европейския съд. Четирима роднини обвиниха и Украйна, че не е затворила въздушното си пространство за граждански полети. Украйна бе забранила полети на височина под 8000 метра, но ракетите достигат двойна височина.

ClubZ