За цял работен ден депутатите приеха само заглавието на Изборния кодекс на второ четене. Дебатите продължиха повече от 4 часа, а заседанието завърши с напрежение в пленарната зала, както и започна. "Продължаваме промяната" опитаха и на финала да осуетят гласуването на наименованието на закона, както в началото на пленарния ден.

Довчерашните коалиционни партньори Корнелия Нинова и Кирил Петков размениха остри реплики, а от ДПС и БСП извадиха писмени данни за различни разминавания между окончателния брой гласове, отбелязани в протокола на СИК и отчетени от машинния вот. Пръв писмените доказателства показа от трибуната Мустафа Карадайъ.

Той даде само два от примерите, с които партията разполага. При 229 контролни разписки от секция в Трявна и точно толкова подписа в избирателния списък, потвърдените гласове от машинното гласуване са 227. При този случай ощетената партия е била ГЕРБ, каза лидерът на ДПС. В друга секция при 349 броя контролни разписки и 349 подписа, потвърдените гласове са били 350, с един повече, в полза на "Продължаваме промяната".

"Въпросът е, имайки фактите и съмнението, вече няма как да има доверие в окончателния резултат. Нашата задача е да намерим онази формула, че да има доверие в окончателния резултат и всички български граждани да могат да гласуват", заяви Карадайъ.

След него и соцлидерката Корнелия Нинова показа данни от протоколи в няколко различни градове на страната. В едната секция машинният вот отчел 166 гласа, а по протокол били записани 168. В протокол в Габрово машината извадила 227 гласа, а в протокола се оказали 229. В Благоевград резултатът от машината показал 264, а по протокол били записани 261. Нинова заключи, че става въпрос за разминаване от няколко гласа.

"Но 12 хиляди секции по пет гласа какво правят? 60 000. А това какво е? Почти една парламентарна група?, възкликна соцлидерката. "Нашата битка е за справедливо отчитане на гласовете и тук да седят тези, които е избрал българският народ, а не онези, които разнасят флашките", заключи тя. "Къде изчезна социалният и антикорупционният облик и изведнъж в смисъл на съществуването на държавата се превърнаха флашките?", попита тя.

Нинова огласи и разговор между нея, бившия премиер Кирил Петков и министъра на електронното управление Божидар Божанов, проведен в Министерския съвет, когато споделила съмненията си за машините и настоявала да се върне хартиената бюлетина.

Кирил Петков се съгласил с думите "добре, ще въведем хартиената бюлетина, ама дайте да го направим за над 60-годишните, за да си приберете вашия електорат", цитира го Нинова от трибуната. "Обясних им на чист български език, че това е противоконституционно, нямаме право да делим хората по възраст, пол и раса. И отказахме. Ето това, беше разговорът", заяви тя. Божанов пък признал "да", в отговор на въпроса й дали има теоретична възможност да се манипулират машините.

"Останах с впечатлението, че предварително някои министри от ПП и ДБ са знаели за машинации. Сега вече мога да си обясня и защо са получени гласовете, и защо е тази истерия в залата от ПП и ДБ, и защо са тези протести", реагира Мустафа Карадайъ. И обяви кои партии са били ощетени и поощрени от разликите между гласовете в протоколите и машинния вот, които по-рано цитира. "В единия от протоколите бонусът е за ПП, а в другия протокол е ощетена ГЕРБ", каза лидерът на ДПС.

От "Продължаваме промяната" отвърнаха на атаката на соцлидерката с напомняне, че в нейната група има хора, които са против връщането на бюлетината, а залата започна да скандира "Божанков". Депутатът от левицата не крие, че е против връщането на хартиената бюлетина, след което ръководството на БСП го извади от правната комисия.

Кирил Петков пък потвърди за разговора с Нинова преди месеци. "Когато водихме този разговор, имаше ваши депутати, които казаха, че това е предпоставка за корупция", каза той за бюлетината. "Знаехме, че това ваше предложение не може да мине заради хора със съвест във вашата група. Имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия", репликира Кирил Петков. И отвърна на атаката с атака.

"Но ако си правим цитати кой какво е казал, вие много добре знаете кой е казал - ще гласувам и с ГЕРБ, и с ДПС, и с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутата", каза той, визирайки Нинова.

Тя не замълча. "Освен с процедури, и с лъжи политика не се прави. Никой не е чувал думите в тази зала "ще гласувам и с дявола, за да имам 15 депутата повече". Все в БСП сте се огледали. Шест години някой се опитва да ми овладее ПГ и партията, недейте и вие, аматьори сте в тая посока", обърна се към ПП Корнелия Нинова.

Асен Василев репликира соцлидерката. "Въобще не ни интересува групата на БСП". Той каза на Нинова, че докато в ПП има свобода на мненията, в БСП във "всеки момент, в който някой изрази различно мнение, вие му вземате главата".

"Взе да става весело", констатира Карадайъ и оповести други данни за манипулиран вот, този път в полза на ДБ, което Божанков нарече "внушение". Той коментира и думите на Нинова, но доразви тезата си, че теоретично може да има манипулации, както с машинния, така и с хартиения вот. На въпроса на соцлидерката защо машината е изписвала в изборния ден "дневникът е подправен", бившият министър от ДБ отговори: "Означава, че флашката е дефектирала и машината е открила това, няма нищо нередно".

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък възрази срещу езика на ПП и ДБ по повод хартиените бюлетини. "Позволихте в две от изказванията на Атанас Атанасов и Кирил Петков да се говори за "организираната престъпност гласува с бюлетини" и "гласуването с бюлетини е явна кражба на вот", обърна се тя към Росен Желязков, като водещ заседанието. "Да им напомняте, че според настоящия кодекс всички секции под 300 избиратели гласуват без машина. А те обявиха, че тези български граждани са крадци на вот. Това е недопустимо безобразие спрямо гражданите", възмути се Атанасова.

На финала на заседанието депутатите от ПП се възпротивиха на гласуването на заглавието на законопроекта и отново наскачаха от местата си. Аргументът им бе, че има много записани за изказвания. Росен Желязков опонира, че от ПП е имало само едно изказване и над 50 процедури. Гласуването се проведе, заглавието беше прието, а Никола Минчев заяви, че гражданите ще бъдат отказани да гласуват не от хартия или машина, а от неумението на партиите да ги мотивират. 

dir.bg