Рокля, с която актрисата Елизабет Тейлър получава първата си награда "Оскар" през 1961 г. за най-добра актриса за филма "Бътърфийлд 8", се продава на търг, предаде ТАСС, като цитира в. "Таймс".

Дрехата, дело на дизайнера Марк Боан за модна къща "Кристиан Диор", е с първоначално обявена цена около 60 000 британски лири.

Аукционът ще се състои на 6 декември в Лондон и е организиран от тръжната къща "Кери Тейлър", допълва БТА.

Дълго време се смята, че роклята се съхранява в архивите на френската модна къща в Париж. Според "Таймс" обаче повече от 50 години тя е била в куфар, собственост на асистентката и приятелка на актрисата Анна Санс. Елизабет Тейлър й е предоставила част от гардероба си през 70-те години.

Собственичката на аукционна къща Кери Тейлър каза, че няма съмнение за автентичността на роклята. "Можем да сме сигурни, че е принадлежала на Елизабет Тейлър, това се потвърждава от цялата налична документация", обясни тя.

Заедно с роклята на търга ще бъдат предложени за продажба и други дрехи от гардероба на актрисата. Сред тях са тоалети от колекцията висша мода на марката "Тициани", създадени от дизайнера Карл Лагерфелд.

Елизабет Тейлър е сред най-известните актриси в Холивуд. Тя се снима в 69 продукции, като много от тях се превръщат във филмова класика. Тейлър е двукратна носителка на награда "Оскар" за най-добра актриса през 1961 г. и 1967 г. Тя получи през 1993 г. и специален "Оскар" за изключителен индивидуален принос към хуманизма.

Актрисата почина на 79-годишна възраст през 2011 г.

dir.bg