Един от големите научни проекти на 21-ви век - построяването на най-големия телескоп в света, днес навлиза във фазата си на строеж.

Когато бъде завършен през 2028 г., Square Kilometre Array (SKA) ще бъде най-големият радиотелескоп в света.

Разделен на територията на Южна Африка и Австралия, със седалище в Обединеното кралство, обектът ще отговори на най-големите въпроси в астрофизиката.

Той ще извършва най-прецизните тестове на теориите на Айнщайн и дори ще търси извънземни.

Делегации от осемте държави, които ръководят проекта, присъстват на церемониите в отдалечената област Мърчисън в Западна Австралия и в Кару в Северния нос на Южна Африка.

Когато тържествата приключат, ще заработят булдозерите.

"Това е моментът, в който всичко става реално", казва професор Фил Даймънд, генерален директор на SKA.

"Това беше 30-годишно пътуване. Първите 10 години бяха свързани с разработването на концепциите и идеите. Вторите 10 години бяха посветени на разработването на технологиите. А последното десетилетие беше свързано с подробното проектиране, осигуряването на местата, убеждаването на правителствата да се съгласят да създадат договорна организация (SKAO) и да осигурят средства за започване на работа", казва той пред BBC News.

Телескопът се изгражда в райони, които вече се използват за радиоастрономия

Първоначалната архитектура на телескопа ще включва малко под 200 параболични антени или "чинии", както и 131 000 диполни антени, които малко приличат на коледни елхи. Целта е да се изгради ефективна зона за събиране на информация с размер стотици хиляди квадратни метра.

Това ще даде на SKA несравнима чувствителност и разделителна способност при изследването на обекти в небето.

Системата ще работи в честотен диапазон от около 50 мегахерца до 25 гигахерца. По отношение на дължината на вълната това е в диапазона от сантиметри до метри.

Това би трябвало да позволи на телескопа да открива много слаби радиосигнали, идващи от космически източници на милиарди светлинни години от Земята, включително сигнали, излъчени през първите няколкостотин милиона години след Големия взрив./БГНЕС, Би Би Си