Китаец платил преди няколко години цели 2 млн. долара, за да се сдобие с кученце от породата златен тибетски мастиф. Към момента на продажбата кученцето е тежало 90 килограма и е било високо 80 сантиметра.

Европейците използваха термина мастиф за всички големи породи кучета, така че го използвали и за това кученце, което всъщност е тибетско планинско куче или хималайско планинско куче. Произхожда от номадските култури на Тибет, Китай, Индия, Монголия и Непал.

Легендата гласи, че тибетският мастиф е „Божие куче”.

От името става ясно, че породата има произхода си в Тибет, където (включително в региона на Хималаите) тези кучета се използвали като пазачи на добитъка, както и на домовете на стопаните си. До средата на ХХ век породата, известна и като Do Khyi, била почти непозната в Европа, а благодарение на европейските животновъди нейните представители не изчезнали.

Има няколко легенди за произхода на мастифа. Една от тях разказва, че те са пристигнали в Централна Азия след вожда на хуните Атила. Според друга, тибетският мастиф е " Божие куче ", защото представлява трансформацията на тибетски свещеник в куче.

След грандиозната продажба за два милиона долара, животновъдите започнали да развъждат тази порода кучета, но те се оказали много скъпи за поддръжка. Тибетският мастиф не е куче за всеки, тъй като социализацията му отнема много време.

Дарик