Над 150 грама наркотични вещества са иззети вчера от криминалисти на РУ - Шумен в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на разпространение и държане на наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Около 17,25 часа за проверка в кв. “Мътница“ в Шумен бил спрян водач на Тойота с шуменска регистрация. Автомобилът бил управляван от 29-годишен местен жител. Тестът за шофиране след употреба на наркотични вещества показал наличие на кокаин, канабис, амфетамин и метамфетамин. Мъжът отказал да даде кръвна проба за анализ. При последвало претърсване във водача бил намерен плик с около 60 грама суха зелена тревна маса, която по негови данни е марихуана. В пътника криминалисти намерили плик с около 20 грама марихуана, бяло кристалообразно вещество, по негови данни метамфетамин и електронна везна.

При последвало претърсване в жилище, обитавано от 29-годишния, били намерени и иззети два стъклени буркана, в които имало зелена тревна маса с тегло около 60 г.

Малко след 18,00 часа вчера при извършена проверка във вход на имот на ул. “Петра“ в Шумен били задържани двама местни жители - на 27 и 37 години.
В 27-годишния полицаите намерили плик с жълтеникаво кристално вещество с тегло около грам, което по негови данни е метамфетамин. В 37-годишния мъж имало два плика с бяло кристално вещество, което по думите му е метамфетамин. При последвалите проведени процесуални действия под надзора на прокуратурата, в жилището на 27-годишния шуменец открили около 5 грама суха тревиста зелена маса, везна и около 5 грама бяло и жълтеникаво вещества. Предстои да бъдат изследвани в лаборатория. Образувани са досъдебни производства, уточниха от полицията.

Случаят е докладван на дежурен прокурор в ОП- Шумен и днес от Апелативна прокуратура – Варна съобщиха, че Окръжната прокуратура в Шумен привлича към наказателна отговорност 29-годишният мъж от града, държал общо 120 грама марихуана и управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества. Д.Д. ще бъде обвинен за две престъпления – по чл. 343б, ал. 3 и чл. 354а, ал.1 от НК.

Мъжът е задържан, той не е известен на органите на реда и не е осъждан. Предстои да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ спрямо него. При обиска у 29-годишния е намерена и служебна карта на негово име, издадена от Митници - Варна, уточняват още от Апелативна прокуратура.

ШУМ.БГ