Русия обмисля "спасителен" план за изпращане на празен космически кораб до Международната космическа станция (МКС), за да върне у дома предсрочно трима космонавти.

Това се разбра на пресконференция на представители на космическите агенции на Русия и Съединените щати, "Роскосмос" и НАСА, дни след като бе съобщено за проблем с охлаждаща течност на капсулата на "Союз", докато корабът е скачен с МКС.

Двете агенции съвместно продължават разследването, според което инцидентът с охладителните механизми на външния радиатор на капсулата са претърпели пробив по време, когато се подготвяше редовна космическа разходка миналата седмица. Сред споменаванните от руски представители версии в последните дни бе и среща с микрометеорит; възможни са обаче и други проблеми, като например удар с космически боклук.

Решението за как точно ще се върнат космонавтите не е окончателно: дали ще бъде изстреляна друга капсула, или (по-малко вероятно) ще се върнат в сегашната, въпреки проблемите ѝ с охлаждането.

Течът на 14 декември продължи с часове и остави радиатора без охлаждаща течност, която се използва за регулиране на температурите в отделението за екипажа на космическия кораб. В резултат "Роскосмос" отмени космическата разходка, чието начало предстоеше същия ден. Повредата спира всички бъдещи разходки на астронавтите за неопределено време.

Космонавтите Сергей Прокопиев и Димитрий Петелин, които по това време бяха подготвени за космическа разходка, летяха до МКС на борда на вече повредената капсула Союз MS-22 заедно с американския астронавт Франк Рубио през септември.

Първоначално те трябваше да се върнат у дома със същия космически кораб през март, но според НАСА и "Роскосмос" това може да стане и по-рано, ако бъде изпратена празна капсула. Ако термоанализ - който оценява температурата в кабината и вариациите ѝ - заключи, че МS-22 не е подходящ за пилотиран полет, това ще измести и изстрелването на празната капсула.

През 2018 г. на "Союз" имаше друг пробив, в резултат на който изтичаше въздух, но той бе отстранен бързо. "Роскосмос" допусна възможен саботаж.

В момента на борда на МКС има седем души. Ако "Союз" се окаже неподходящ за пилотиран полет, това би означавало, че станцията радполага само с един авариен кораб за спасяване на обитатели при по-голям проблем, който при това може да побере само четирима.

Дневник