Първите печатни пощенски картички са се появили на бял свят, благодарение на сър Хенри Коул – английски бизнесмен и общественик, един от основателите на лондонския Музей на Виктория и Алберт.

През 1843 г. той установил, че няма да му стигне времето да изпрати написани лично от него поздравления до своите роднини, приятели и бизнес партньори. Затова този много зает човек се обърнал за съдействие към илюстратора Джон Калкот Хорсли с молба да разработи за него ескиз, който после да бъде размножен с помощта на типография. След това картичките били оцветени ръчно от професионален художник. На лорда оставало само да напише обръщението и да се подпише.

Картичките, които хартисали след изпратените до съответните адресати поздравления, предприемчивият сър Хенри Коул продал по един пенс за парче. За тогава това било висока цена, равна приблизително на средната дневна надница на един английски работник. От тях до наши дни са останали около дузина екземпляра. Преди няколко години една такава картичка е продадена на търг за сумата от около 25 000 евро.

Коледните картички в Англия, Америка и Германия

Самата идея за коледни картички не била нова или революционна. По това време във Великобритания печатните картички по случай Деня на Св. Валентин вече се ползвали с голяма популярност. Идеята да се предлагат подобни картички за Коледа отначало била възприета твърде скептично – хората си мислели, че те няма да се продават. Но съвсем скоро, благодарение на появата на нови и по-евтини начини за печатане, както и в резултат на намалените цени на пощенските услуги в резултат на развитието на жп транспорта, коледните картички започнали да се радват на голяма популярност.

В Англия станали особено търсени картичките, произведени в Германия, където типографската техника се развивала бързо, а това ги направило по-качествени и евтини. По същото време, благодарение на германския съпруг на кралица Виктория, Алберт Сакс-Кобург-Гота, в Англия започнали да навлизат и някои германски традиции, свързани с празника – коледните елхи и календари.

В САЩ първата търговска партида коледни картички е отпечатана през 1874 г. в Бостън. Няколко години по-късно тиражът им само в една бостънска типография, основана от Луис Пранг – германец по произход, който използвал за печата повече от 20 различни цвята, достигнал милиони бройки.

Традицията на коледните картички всъщност е доста по-стара – тя датира от средата на XV век. Тогава те не са били отпечатвани, а рисувани – обикновено с цел продажба в манастирите. На тях е изобразявана Богородица на кораб, заобиколена от ангели. Корабът е бил символ на благата вест.

Почти всички коледни картички, печатани в Германия до 1900 г., отивали за износ. Самите германци през последното десетилетие на XIX век все още предпочитали да изпращат собственоръчно написани на хартия поздравителни писма със стихотворения или пожелания, украсени с празнични орнаменти.

Хартиените картички и съвременната комуникация

Според проведено преди няколко години социологическо проучване, коледни картички изпраща почти всеки трети жител на Германия (35,2%) – от тях 46% са жени, а 24 % мъже. Сред представителите на по-възрастното поколение този показател е по-висок – 54,7%. Разбира се, много хора предпочитат безхартиен начин за изпращане на такива поздравления, но едното не пречи на другото. Само германските компании и други организации изпращат годишно между 50 и 80 милиона коледни картички на своите партньори и клиенти. /БГНЕС