Китайски археолози откриха следи от човешка дейност, датираща отпреди повече от 40 000 години край град Цзъян в югозападната китайска провинция Съчуан, съобщи Синхуа.

Досега повече от 1000 парчета каменни изделия и животински вкаменелости са открити на разкопките край река Мънси до град Цзъян. Каменните артефакти включват остри върхове, скрепери и резци, а сред вкаменелостите има останки на носорози и слонове.

Откритията са резултат от археологически проект, стартиран през януари 2022 г. съвместно от няколко организации, включително института и местните отдели за паметници на културата на Цзъян.

Трябва да се отбележи, че са изкопани едновременно костни артефакти, предполагаеми дървени артефакти и голям брой растителни останки - нещо изключително рядко срещано при палеолитни находки.

Методът за датиране с въглерод 14 показва, че обектът край река Мънси е най-малко на 43 000 години.

Това е един от най-богатите и систематизирани палеолитни обекти в Китай, показващ връзката между хората и околната среда и даващ нагледна представа за човешките дейности през късния плейстоцен, каза Ван Юпин, професор от Факултета по археология и музеология към Пекинския университет.

През 50-те години на миналия век откриването на черепа на „Човека от Цзъян“, датиращ от около 30 000 години, привлече вниманието на света.

„Разкопките край река Мънси слагат началото на голям пробив в повдигането на завесата на „Човека от Цзъян“, каза Гао Син, изследовател от Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология към Китайската академия на науките.

БТА