Филмите "Аватар" използват сензори за улавяне на движенията на актьорите, за да изглеждат като извънземни. Британски учени са адаптирали технологията, за да проследяват развитието на болести, съобщи Би Би Си, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър медисин".

Костюмите за улавяне на движение, които вдъхват живот героите във филми като "Аватар", помагат на изследователите да проследят появата на заболявания, свързани с двигателни нарушения.

В много случаи колкото по-бързо бъдат оценени тези състояния, толкова по-скоро пациентът може да получи подходяща помощ и лечение.

Новата система използва изкуствен интелект, за да анализира движенията на тялото.

В тестове британските експерти са определили тежестта на две генетични заболявания двойно по-бързо от най-добрите лекари.

Изследователите казват, че технологията също така може да съкрати наполовина времето и значително да намали разходите, необходими за разработване на нови лекарства в клинични изпитвания.

Д-р Валерия Рикоти от Института за детско здраве "Грейт Ормънд Стрийт", споделя, че е "напълно поразена от резултатите". "Въздействието върху диагностиката и разработването на нови лекарства за широк спектър от заболявания може да бъде огромно", казва тя. Д-р Рикоти е сред екипа от изследователи от лондонския Импириъл колидж, които посвещават 10 години на разработването на новата технология.

/ dir.bg