Партиите очакват президентът да определи 2 април като дата за предсрочни парламентарни избори, става ясно от изявления на политическите сили в кулоарите на парламента. Ако това се окаже факт, това означава, че последният работен ден на 48-ото Народно събрание би трябвало да бъде в петък (27 януари). Причината е, че по конституция трябва да има два месеца между разпускането на парламента и деня на вота, а Изборният кодекс залага, че трябва да има поне 60 дни. Февруари има 28 дни. Или с други думи, ако изборите са на 2 април, парламентът трябва да бъде разпуснат на 31 януари, следващия вторник. Парламентът заседава обаче в дните от сряда до петък.

 

От коментарите на партиите в кулоарите на Народното събрание се разбра, че те си поставят различни задачи за последните дни на парламента. Някои предпочетоха да чертаят планове вече за следващия. Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов депутатите, ако имат желание и работят ускорено, могат да приемат промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. По думите му са важни и закони, "свързани с еврозоната, по-конкретно измененията в кодекса на застраховането". За ГЕРБ е важно да се приеме окончателно закона за медиацията, коментира председателя на парламентарната група Десислава Атанасова, както и текстове, свързани с евентуално приемане на България в еврозоната от началото на следващата година.


В "Продължаваме промяната" имат опасения да не се приемат популистки промени в последните дни, за да се използват в предизборната кампания, стана ясно от изказване на депутата Венеция Ангова.


"Народното събрание приема само вредни неща, под чужд натиск и чужда диктовка. Колкото по-бързо се разпусне, толкова по-добре", смята председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.


ДПС и БСП вече гледат към задачите за следващия парламент и акцентират върху необходимостта от съставяне на редовно правителство. "Очакваме и искаме да има правителство в следващ парламент. Твърде много се задълбочи политическата криза. А тя е в основата и на всички други кризи. Трябва да решим първо тази, за да пристъпим към социалните, икономическите, енергийните въпроси", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.


"Какви са важните задачи: Да се ориентираме към изборите. В тази ситуация, каквито и дългосрочни политики и гениални задачи да решаваме, нищо няма да направим за два-три дни", смята председателят на ДПС Мустафа Карадйъ. По думите му избирателите трябва "да дадат тежест" на партиите на "диалога и стабилността, а не деструктивните проксита, които само се опитват да разрушават".

Дневник