През изминалата година думата “метавселена” и концепцията за нов интернет стана изключително модерна и оглави технологичните тенденции. Това се оказа и горещата тема на Световния икономически форум (WEF), провеждащ се в началото на 2023 г. в Давос, Швейцария. Стана ясно, че WEF разработва своя собствена инициатива „Дефиниране и изграждане на метавселената“ , като преди броени дни публикува статия, в която предвижда по какъв начин ще се развият технологиите на метавселената и какво приложение ще намерят в различните сектори. Според специалистите от организацията най-голямо въздействие от внедряването на тази технология ще се наблюдава в индустриалните среди, където тя ще допринесе за изпълнението на повече задачи и намаляване на разходите.

Според Световния икономически форум се намираме в десетилетие, в което метавселената може да промени изоснови бизнеса и начина, по който работим, учим и се социализираме. Тази тенденция вече е силно развита в света на развлеченията, където потребителите могат да се насладят на класически игри от старата школа като покер и шах, чрез платформи като PokerStars и MetaChess, или да се гмурнат в модерни заглавия на видеоигри като Fortnite и Minecraft. Социалните медии също залагат на новите технологии и обнове

ното потребителско изживяване, а компании като „Мета“ вече инвестират милиарди в сектора. 

Представителите на WEF обаче са на мнение, че метавселената първо ще бъде приложена в индустриалните среди, помагайки на различни компании да изпълняват набор от задачи по по-ефективен начин. Едва след това ще бъде възприета изцяло от потребителите.

Очаква се фокусът в новата виртуална вселена да бъде насочен към преливането на физическата реалност в дигиталната и премахването на бариерите между двата свята. Организацията вярва, че след като тези две различни вселени бъдат установени, едната ще може да подобри другата и обратното.

Авиокомпаниите и големите имена в автомобилостроенето вече изграждат и изпробват своите модели в дигитална среда, за да предотвратят потенциални проблеми още преди създаването им в реалния живот. Тези технологии вече се възприемат от няколко компании, включително автомобилния производител Renault, който стартира своя индустриален дигитален проект през ноември, като по този начин се стреми да спести $330 милиона до 2025 г. Honda също се пренасочи към виртуалния свят за проектирането на новите си модели, а освен това създаде своя вселена Hondaverse, в която стриймъри и играчи могат да се предизвикват в различни предизвикателства на специално създадени Fortnite карти. 

Много фабрики за производство в различни сфери също се ориентираха към виртуалното пространство и вече съществуват точно толкова в цифровия свят, колкото и във физическия, което позволява на операторите да визуализират и изпипват операциите до най-малкия детайл. Работниците ще извършват разширена поддръжка с подробни схеми и визуални инструкции стъпка по стъпка, проектирани чрез добавена реалност върху машините, които ремонтират. 

В други случаи тези работници по поддръжката ще работят отдалечено, от безопасността на бюрата си, поемайки виртуален контрол върху роботите за ремонт, които могат да командват дистанционно. Автоматизираните роботи ще работят както във физическата, така и в дигиталната реалност, придобивайки информация за всеки човек, машина и процес във фабриката, за да могат да организират задачите си по възможно най-ефективния начин. Ще видим пълно сливане на оперативните технологии (OT) с метавселената, позволявайки на индустрията да преконфигурира своите операции към постоянно променящото се предлагане и търсене.

Друг пример за прилагане на възможностите на метавселената е в сферата на градското планиране и инфраструктурата. Градските инженери ще могат да се разхождат по улиците с чифт очила за разширена реалност (XR). Гледайки кръстовищата през този обектив на метавселената, те незабавно биха могли да забележат как преместването на автобусна спирка или добавянето на светофар ще повлияе на трафика. След това предложените промени ще бъдат обобщени и качени в дигитален близнак за целия град, където отговорните лица да ги обсъдят и да вземат обосновани и информирани решения. Така метавселената ще даде на планиращите свободата да правят промени във виртуалния свят и след това незабавно да видят как тези промени биха повлияли при евентуално реално приложение.

Развитието на индустриалната метавселена все още е в етап на формиране, но вече показва положителни резултати, повишавайки производителността и ефективността, и позволявайки нови нива на гъвкавост дори в индустриални сектори, за които тя не е присъща.

 

PokerStars