Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Националната агенция за приходите (НАП), както и други органи, се очаква да бъдат овластени с възможността да контролират спекулативното повишение на цените при влизането на България в еврозоната, като това се очаква да бъде заложено в бъдещия закон за еврото. Това заяви в интервю пред БТА служебният министър на финансите Росица Велкова, която по-рано днес участва във форум, посветен на влизането на Хърватия в еврозоната.

Финансовият министър проведе и среща с главния държавен инспектор на Република Хърватия Андрия Микулич, ръководител на Държавния инспекторат - органът, който от началото на годината следи за необосновано поскъпване на цените в балканската страна. До момента инспекторатът е наложил над 230 санкции за повече от 400 000 евро, като всяка една от тях започва от 1600 евро.

Велкова посочи още, че най-важното за страната ни по пътя към еврозоната е приемането на три законопроекта, касаещи промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховане и Търговския закон, които вече са в Народното събрание.

Освен това финансовият министър заяви, че очаква обявените дефицити по консолидираната фискална програма на начислена основа и касова основа да бъдат по-ниски от предвижданията, първоначално обявени в края на миналата година. На начислена основа се очаква дефицитът да се понижи от 2,9 на 2,8 на сто, а на касова - от 1 на сто до 0,8 на сто.

Росица Велкова обясни, че в края на февруари ще има конференция, на която официално да бъде даден старт на информационната кампания за присъединяването ни към еврозоната. На нея се очаква да присъстват на финансови министри от страните членки, както и представители от Европейската комисия.

През март трябва да бъде стартиран и информационният сайт за еврото, а по-късно през годината ще се открият и постоянни телефонни линии за гражданите, които имат въпроси, свързани с приемането на единната валута.  

Дир.бг