Екскурзия до Мексико се превърна в истински кошмар за няколко български семейства. Твърдят, че на летището в Канкун, веднага щом пристигнали, са им отнети мобилните телефони и багажа.

Семейство от Бургас разказва, че мъжете са били отделени от жените и на групи са били заключени в подземията на летището. И до ден днешен нямат никакви обяснение за задържането.

"За да стигнеш до санитарния възел, газиш в 3 см вода, краката ти са винаги мокри. Това е една стая, облицована с камък, в която е 10-12 градуса. Донесоха едно фолио за хипотермия, за да се завива бременната ми сестра. 48 часа нямахме бутилирана вода", казва Елена Параскова пред БНТ.

"Трябваше да оцелеем там по някакъв начин. Изкарахме си чинно всичките 5 дена. През цялого време обясняваха, че не знаят английски", каза Галин Ефендиев.

Посолството на Република България в Мексико е уведомено за случаите с на недопуснати до територията на Мексико български граждани, съобщиха от Външно министерство.

Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на мексиканските власти за свързане на българските граждани с посолството, което е в нарушение на установените международни правила и договори, по които и двете държави са страни.

До момента от страна на посолството са проведени редица срещи с представителите на Националния миграционен институт в Мексико. Изпратени са покани за срещи и към миграционните власти на летището в Канкун, централата на миграционните власти в щата Кинтана Ро, както и с директора на Националния миграционен институт и директора на Генерална дирекция "Консулски услуги" на Министерството на външните работи на Мексико, с искане за информация относно причините за отказа.

От своя страна и Министерството на туризма е в течение със зачестилите случаи на проблеми с миграционните власти на Мексико на пътуващи български туристи, в контакт е с Министерството на външните работи, като двете институции са в готовност да съдействат за разрешаване на случая в рамките на своите компетенции.

Мексико депортира избирателно български туристи, а властите у нас не взимат отношение по случаите, които от началото на годината зачестяват, алармираха от "Бъдеще за туризма" (ОБТ). До момента без обяснения са депортирани 27 българи на 6 туроператора. Първият случай е от октомври, след това има един от декември и вече няколко през януари. Всички депортирани са от летището в Канкун. Според това, което са разбрали сънародниците ни от обясненията на испански език на местните власти е, че те ги обвиняват в това, че нямат платена резервация за настаняване в Мексико и че са потенциални емигранти. Някои от задържаните са престояли в килия 4 дни с отнети мобилни телефони. Според организацията, средно между 5 и 10% от българите пътуващи, организирано от туроператори, до Канкун са се сблъскали с проблема през последния месец. Става въпрос за лица, които пътуват много и които са платили минимум по 2000 евро на човек за своята "почивка", превърнала се в кошмар, заявяват от ОБТ. 

Дир.бг