Служителите на японски зоопарк вярват, че са разрешили мистерията как една женска маймуна гибон е забременяла, въпреки че живее сама в клетката си. Историята започва преди две години.

12-годишната Момо, от вида белорък гибон, шокира гледачите си в зоологическа градина и ботаническата градина "Kujukushima" в Нагасаки през февруари 2021 г., когато роди без да е имала мъжка компания.

Две години по-късно, след като направили ДНК тест на нейното бебе, от зоологическата градина разбрали кой е бащата - и дори има теория за това как гибоните са се чифтосвали.

Тестът показа, че бащата е Ито, 34-годишен пъргав гибон, който е бил в съседната обител на Момо по времето, когато тя е забременяла.

От зоологическата градина казаха пред CNN в петък, че вярват, че Момо и Ито са успели да се чифтосват през малка дупка в стоманена плоча между техните заграждения. Дупката била с диаметър около 9 милиметра.

Бебето маймуна, което още няма име, сега тежи около 2 килограма и расте здраво под любящото внимание на Момо, и на гледачите.

"Това е скъпоценен живот, който се е родил на света, ние ще продължим да се грижим добре за него и се надяваме, че ще живее здравословен дълъг живот", каза Хидеки Хисано, заместник-директор на зоологическата градина.

Гибоните са сред най-малките маймуни, но имат силни "пеещи" гласове, които са се развили в сложен език и могат да се люлеят от клон на клон със скорост до 35 мили в час.

Живеят от североизточна Индия през Китай и чак до архипелага Борнео.

Популацията на гибоните в дивата природа намалява и те са включени в списъка на застрашените видове в Международния съюз за опазване на природата, тъй като местообитанието им е застрашено от човешки дейности като обезлесяване, минно дело и строителство на пътища.

Дир.бг