Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) оказа помощ на група бедстващи антарктици от испанската полярна база „Хуан Карлос Първи“, съседна на българската „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Няма пострадали при случая – 14-те полярници от испанската станция, сред които и двама канадски учени, бяха успешно прибрани на борда на НИК 421 от плажа край нос Хана Пойнт, където са правели изследвания, научи БТА от мястото на събитието. 

До намесата на българския плавателен съд се стигна след подаден сигнал за спукване на една от двете надуваеми лодки на испанската група и невъзможност за проплаване на 7-те мили от Хана Пойнт до „Хуан Карлос Първи“ с втората лодка заради влошени метеорологични условия в южната част на острова – силен вятър и бурно море. Командирът на „Св. св. Кирил и Методий“ к-н II ранг Николай Данаилов реагира и отзова членовете на екипажа на кораба, които в този момент помагаха на българските антарктици в родната база, прибирайки ги обратно на борда, за да се вдигне котва и да се помогне във възникналата ситуация.

Час по-късно НИК 421 достигна залива край Хана Пойнт и спусна работна лодка, която помогна за трансфера на испанските полярници от брега. Двете лодки на испанците също бяха спасени, след като бяха качени на палубата на „Св. св. Кирил и Методий чрез бордови кранове.

Качвайки се на борда на кораба, антарктиците от испанската база, прекарали над 10 часа с термоизолационни животоспасяващи костюми на плажа край Хана Пойнт, благодариха на екипажа на българския кораб за оказаната помощ. 14-те души ще бъдат откарани обратно до базата им „Хуан Карлос Първи“. /БТА