Седмицата на модата в Париж стартира вчера с дъх на скандал, като Balenciaga се опитва да преодолее неотдавнашните противоречия, информира АФП.

Седмицата на дамското облекло във френската столица завършва един забързан февруари в света на модата, който следва по петите Ню Йорк, Лондон и Милано.

Всички погледи са насочени към Balenciaga, чиято гореща серия рязко приключи в края на миналата година с една зрелищно необмислена рекламна кампания, която изглеждаше като препратка към насилието над деца, представяйки деца с чанти с плюшени мечета, които имаха шипове и ремъци, заобиколени от предмети за възрастни като чаши за вино.

Balenciaga също така трябваше да прекъсне връзките си с Кание Уест - който беше модел на последното ѝ ревю в Париж през септември - след противоречивите коментари на рапъра за евреите.

Скандалите нанесоха удар върху крайния резултат. Приходите на компанията майка Kering за четвъртото тримесечие спаднаха със 7%.

Като се извини на страниците на Vogue, творческият директор на Balenciaga Демна обеща да се откаже от провокативния си подход и да се върне към основите на шоуто тази седмица в неделя.

"Реших да се върна към моите корени в модата, както и към корените на Balenciaga, а именно да прави качествени дрехи, а не да създава имидж или шум", каза той.

В сряда ще се състои първото ревю на модната къща на Пако Рабан след смъртта му на 88-годишна възраст по-рано този месец.

В събота ще се състои първото ревю на Вивиан Уестууд след смъртта на дамата през декември. В продължение на няколко години дизайните на нейната марка се ръководеха от вдовеца ѝ Андреас Кронталер.

Пиер Карден също се завръща в официалния календар за първи път от 25 години насам, след смъртта на основателя си в края на 2020 г. /БГНЕС