Българските антарктици са в очакване на новия си дом – лабораторен блок с три корпуса ще се издигне върху Песяков хълм на остров Ливингстън, за да стане част от родната полярна база „Св. Климент Охридски“.

Новият лабораторен блок ще представлява едноетажна сграда с разгъната площ от 355 кв. м. Главният вход на постройката ще води към антре, разположено в централния ѝ корпус. Вляво от антрето ще бъде разположено помещение за сушене на дрехи, което ще осигури удобно място за преобличане, за да се избегне внасянето на сняг и кал в останалите помещения. То ще разполага с втора врата, водеща към тиха зона със спални помещения в левия корпус на сградата. Спалните ще бъдат четири на брой. Всяка от тях ще бъде обзаведена с по две единични легла, като при нужда общият капацитет може да бъде увеличен двойно – от осем на шестнадесет легла, ако се поставят двуетажни такива. Спалното отделение ще разполага и с два санитарни възела.

В централния корпус ще бъде разположена дневна зала с конферентна зона за мултимедийни презентации. В десния корпус ще се помещават три лаборатории, които ще обслужват нуждите на учените. Всяка от тях ще бъде оборудвана със съответната апаратура, за да обезпечи дейността по проектите, заложени в Националната програма за полярни изследвания в различни сфери – геология, геофизика, биология, хидробиология, микробиология и т.н. До лабораториите ще бъдат изградени складове за проби, както и технически помещения.

Постройката е проектирана да се самопочиства от натрупващи се преспи като превантивна мярка срещу затрупване от сняг. За целта тя ще бъде поставена на колонни елементи над терена, за да се гарантира висока скорост на ветровия поток, който да отнася снега.  Основната конструкция ще бъде изградена от близо 45 тона стомана. Стоманените колони ще стъпят върху 32 фундамента от бетон, които са дълбоко анкерирани в неравните скали на хълма. Към колоните ще бъдат прикрепени хоризонтални и вертикални елементи (също от стомана), които ще оформят скелета на лабораторния блок. Стените ще бъдат изградени от сандвич-панели с дебелина от 16 см. Подът на сградата ще бъде от шперплат, покрит с хетерогенна винилова настилка с висока устойчивост на износване.

Сградата ще бъде осигурена с електрозахранване от специално проектирани и инсталирани дизел-генератори, които ще захранват и отоплителната система. На покрива ще бъде разположена и фотоволтаична инсталация за допълнително електрозахранване. В проекта е заложено и изграждането на резервна отоплителна инсталация с топловъздушни апарати и електрически нагревател.

Ръководител на проектантския екип на новия лабораторен блок е арх. Пенка Станчева. 

Сградата трябва да бъде завършена до 2-3 години, като средствата ще бъдат осигурени по Националната пътна карта за научна инфраструктура, финансирана от Министерството на образованието и науката.

БТА