През 2022 г. двама приятели се натъкнали в националния парк Тел Лахиш в Централен Израел на керамичен къс с надпис, който не могли да разчетат. Надписът се оказва рядка находка, свързана с персийската царска администрация в Лахиш, но и с предстоящия еврейски празник Пурим, съобщи днес Израелската служба за антики, предаде за БТА израелската агенция ТПС.

Надписът на арамейски език гласи: "24-та година на Дарий", което го отнася към 498 г. пр. н. е. След това в краткия текст е записано името на персийския цар Дарий Велики (Дарий Първи), баща на Асуир. Библейският герой Асуир е цар на Персия и Медея, както е описано в Книгата на Естир, която се чете всяка година по време на еврейския празник Пурим.

Тази година Пурим се пада на 6 март.

Отломката на 2500 години, която археолозите наричат остракон, е първия открит надпис с името на Дарий Велики на израелска земя.

По време на 64-годишното управление на Дарий Велики  (522-486 г. пр. н. е.) персийската Ахеменидска империя се разраства и обхваща най-обширни територии при сина му Асуир. Асуир е известен и с гръцкото си име Ксеркс и е управлявал по-голямата част от древния свят.

БТА