Проектиран от известния архитект Дейвид Аджайе, комплексът включва няколко архитектурни стила, които традиционно се срещат в джамии, църкви и синагоги по света.

Структурата черпи вдъхновение от три авраамически религии и има за цел да покаже техните сходства.

Джамията Al-Tayeb Mosque, която носи името на великия имам на Ал Азхар, водещ авторитет в сунитския ислям, е ориентирана към Мека. Прозорците ѝ са изработени от деликатни решетки, наречени машрабия, и са проектирани така, че да позволяват циркулация на въздуха, като същевременно регулират светлината и запазват неприкосновеността на личния живот. "В джамията светлината ви заобикаля, докато не стигнете до тишината и стоицизма с лице към Мека", казва Аджайе пред CNN.

Църквата Holiness Francis е посветена на монаха от 13 вeк Свети Франциск от Асизи, чието име носи и настоящият католически папа. Тя е ориентирана към изгряващото слънце на изток. Таванът е изработен от дърво и има за цел да напомня библейската история за Ноевия ковчег.

В църквата "се чува шумът на бучаща вода". "За мен водата е толкова важна при християнството", казва Аджайе.

Синагогата Moses Ben Maimonе е в чест на еврейския философ от 12 век, известен като равин Маймонид. Ученият е бил и лекар, който е ръководил средиземноморския еврейски свят и сред чиито пациенти е бил Саладин, мюсюлманският владетел на Египет и Сирия.

Синагогата е първото специално построено място за поклонение в ОАЕ и подобно на повечето синагоги по света е ориентирана към Йерусалим. Тя е вдъхновена от еврейския празник Сукот, който се отбелязва с изграждането на временни подслони. Преди това еврейската общност в ОАЕ е използвала импровизирани синагоги.

Макар и уникална, всяка отделна сграда представлява куб с размери 30 м на 30 м. Обединяващият дизайн има за цел да осигури обща база, от която да се насърчават толерантността и разбирателството, казва Аджайе. Посещенията се организират между 10 и 17 ч. от вторник до събота. Продължителността е около час.

Дир.бг