Европейският съюз планира да направи първите си стъпки на световния пазар на природен газ като клуб на купувачите през следващия месец, тъй като се стреми да намали цените на енергията.

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да обяви търг за закупуване на газ през април, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович. Очаква се първите договори с доставчици от САЩ, Африка и Близкия изток да бъдат подписани до юни. Според предварителните оценки общото търсене на ЕС и трите съседни държави ще възлезе на 24 млрд. куб. м през следващите три години.

В интервю за Блумбърг Шефчович заяви, че е необходимо "да се промени икономическата ситуация в Европа". "Вярвам, че създаваме нова система, която ще увеличи конкуренцията, ще привлече нови доставчици и ще намали цените на енергията. Откакто започнахме тази дейност, има огромен интерес от страна на международните доставчици", увери той.

ЕС ще отвори регистрацията в енергийната платформа за компании на 15 март, а няколко дни по-късно ще обяви централизирания купувач и агентите. Първите ще "обединяват търсенето, ще търсят най-добрите оферти от доставчиците и ще сключват договори с крайните потребители". Агентите ще действат като посредници в сделките и ще предлагат и помощни услуги, включително транспорт.

"Основното предимство е, че по някакъв начин отваряме голям пазар за малки и средни предприятия, които иначе не биха могли да купят втечнен природен газ или да се свържат с голяма енергийна компания", обясни заместник-председателят на ЕК. Той добави, че повече от 50 компании от цял свят са проявили интерес към сътрудничество.

Планът е след първия търг ЕС редовно да организира допълнителни съвместни покупки на газ, за да осигури достатъчни доставки на газ за Европа.

„Категорично съм против каквото и да е самоуспокоение или усещане, че трудните времена от изминалата година са зад гърба ни, защото не знаем какво ни очаква през тази година", заяви Марош Шефкович.

През октомври 2022 г. ЕК предложи редица мерки за ограничаване на цените на газа в Европа. Сред предложенията беше и въвеждането на динамично ценообразуване на газа. Беше предложено също така да се задължат държавите от ЕС да споделят газ помежду си в случай на извънредна ситуация. Тези мерки не бяха одобрени от всички държави, но през същия месец белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви, че ЕС обмисля създаването на картел за закупуване на газ. /БГНЕС