Унгарска парламентарна делегация обяви, че подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО. Това стана след среща между нея и председателя на шведския парламент Андреас Норлен, предаде Асошиейтед прес. Целта на срещата беше изглаждане на "политическите спорове" между Стокхолм и Будапеща, както се изрази управляващата партия в Унгария.

Някои унгарски депутати имат съмнения дали трябва да подкрепят кандидатурите за членство в алианса на Швеция и Финландия, които по думите им разпространяват неистини за Унгария и състоянието на демокрацията ѝ. Днес обаче унгарската делегация даде знак, че парламентът в Будапеща в крайна сметка ще одобри заявленията на двете страни за присъединяване. "Подкрепяме шведското членство в НАТО", каза пред шведската осведомителна агенция ТТ заместник-председателят на унгарския парламент Чаба Хенде. "Дадохме да се разбере, че унгарското правителство, унгарският президент, премиерът и повечето унгарски народни представители ясно и недвусмислено подкрепят шведското членство", посочи Хенде.

Той обаче добави, че двустранните отношения между Будапеща и Стокхолм се нуждаят от подобрение.

Напоследък унгарски официални представители казаха, че шведски и финландски политици говорят лъжи по адрес на Унгария, припомня агенцията.

"Ще бъде добре, ако шведските политици, правителствени представители и депутати в Европарламента престанат да правят внушения, основани на напълно неверни факти, че в дадена страна няма върховенство на закона", каза Хенде пред агенция ТТ.

Преди това унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че "не е правилно те да молят Унгария да ги приеме, а в същото време да разпространяват откровени лъжи за Унгария, както и за върховенството на закона, демокрацията и живота в нея".

След срещата с шведския парламентарен председател в Стокхолм делегацията се отправя към Финландия, където също ще се опита да изясни двустранните позиции. Тази обиколка в двете страни отложи с две седмици планирания вот в унгарския парламент за ратификацията на кандидатурите им за присъединяване към НАТО.

Очаква се това да стане на заседание, насрочено за 20 март. Унгария и Турция са единствените членки на алианса, които все още не са одобрили заявките на Швеция и Финландия за влизане в НАТО. Заради руската инвазия в Украйна миналата година двете страни се отказаха от дългогодишната си политика на военен неутралитет и обявиха желание да се присъединят към алианса. 

Посещението на делегацията се състоя на фона на двудневно неформално заседание на министрите на отбраната от ЕС в шведската столица и на среща между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шведския министър-председател Улф Кристершон също в Стокхолм. Швеция понастоящем е ротационен председател на Евросъюза./БТА