Глобална украинска организация протестира срещу номинациите на "Топ Гън: Маверик" за няколко награди "Оскар", включително за най-добър филм, като изразява опасения относно предполагаемите връзки на продукцията с руски олигарх, санкциониран от Украйна, предават световните информационни агенции.

Макар да признава "дългогодишната подкрепа за Украйна" от страна на Академията за кинематографично изкуство и наука, Световният конгрес на украинците изпрати писмо до президента ѝ Джанет Янг и управителния ѝ съвет. В него неправителствената организация ги моли изрично да отхвърлят филми, финансирани от "руски олигарси" или други фигури с роля в "геноцидната война на Русия срещу Укра йна", както и да преразгледат допустимостта за участие в тазгодишните отличия на лентата с Том Круз в главната роля.

Базираната в Торонто организация, учредена през 1967 г. и представляваща украинските общности по света, освен това поиска от американската киноакадемия да осъди "войната на Русия срещу Украйна и всякакви опити за влияние върху Холивуд и американското общество" по време на предстоящата церемония по връчването на престижните статуетки.

Писмото идва два месеца след като в. "Los Angeles Times" съобщи за дело за нарушаване на договора, заведено от Брадли Фишър, бивш президент на компанията "New Republic Pictures", пише БТА. В иска се твърди, че базираният в Монако руски милиардер Дмитрий Риболовлев е изиграл важна роля във финансирането на "Топ Гън: Маверик", продълженията на "Мисията невъзможна" и редица други големи продукции на "Paramount Pictures" като "мълчалив партньор" в "New Republic Pictures.

"Световният конгрес на украинците изразява сериозната си загриженост относно влиянието на Русия върху холивудската филмова индустрия, по-конкретно във връзка с номинацията на "Топ Гън: Маверик" за шест отличия на 95-ите награди "Оскар", се казва в писмото на организацията, която призовава американската киноакадемия да разследва руското влияние в Холивуд.

dir.bg