Черногорския остров Свети Марко близо до Тиват се продава за 80 милиона евро, съобщи председателят на община Тиват Желко Комненович, цитиран от Танюг.

Той уточни, че продавач е компанията Остърво Свети Марко (Ostrvo Sveti Marko), въпреки че е платила за 2020 година 700 000 евро данъци за недвижима собственост.

Става дума за остров, който някога е бил най-атрактивната собственост на туристическото дружество "Путник" от Белград.

"Целият остров се продава и доколкото знам първоначалната цена е около 80 млн. евро. Общината няма особени правомощия върху това място, но е факт, че това със сигурност е един от най-големите ресурси в момента и е много важен за допълнителното развитие на туристическата индустрия. Преди беше изключително популярно място за почивка, така че се надяваме, че някогашният му блясък ще се върне", каза Комненович пред радио Тиват.

Общата площ на острова е почти 340 000 квадратни метра. През туристическия сезона на острова са работили до 200 души от Тиват и съседните градове.

Тиватската компания Остърво Свети Марко е създадена през 2007 г., когато островът, който беше най-атрактивният актив на туристическата компания Путник от Белград, премина в ръцете на групата Метропол, зад която стои руският магнат Михаил Слипенчук. Метропол планираше да построи на острова туристически комплекс на стойност 400 млн. евро.

Според по-ранни информации в медиите след няколко години Слипенчук разпределил собствеността на Метропол на акционерите, а остров Свети Марко официално става собственост на офшорната компания Стала пропъти холдингс (Stala Property Holdings Ltd), регистрирана в Хонконг, съобщава сайтът на черногорската държавна телевизия, цитиран от БТА.

Дир.бг