Корабът SpaceX Crew-5 на АСА се завърна на Земята след петмесечен престой на борда на Международната космическа станция, показа видео, излъчено на живо от американската космическа агенция, предаде АФП.

На борда на капсулата "Endurance" на SpaceX се намираха Коичи Ваката от Япония, руският космонавт Анна Кикина и астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада.

Тя се разби в Мексиканския залив малко след 21:00 ч. (02:00 ч. по Гринуич) край западното крайбрежие на Флорида.

Crew-5, който стартира от Кейп Канаверал във Флорида в началото на октомври 2022 г., беше петата мисия в космоса за Ваката и първата за Касада, Кикина и Ман - която стана и първата индианка в космоса, съобщиха от НАСА.

Преди да напуснат МКС, членовете на Crew-5 бяха посрещнати от наследниците на мисията Crew-6, които стартираха на 1 март от Кейп Канаверал.

По-малко от седмица преди това от Казахстан беше изстреляна ракета "Союз", която да послужи като заместител на MS-22 - друг руски кораб, който се повреди, докато беше прикрепен към МКС.

Тримата членове на МС-22 - един американец и двама руснаци - първоначално трябваше да се завърнат в края на март след около шест месеца в космоса, но сега ще останат почти една година.

Сътрудничеството на МКС се превърна в една от малкото останали области, в които Съединените щати и Русия продължават да работят заедно, след като Москва нахлу в Украйна преди повече от година. /БГНЕС