"Всичко навсякъде наведнъж" спечели награда "Оскар" за най-добър филм. Останалите номинирани във водещата категория за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука бяха "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис",  "Семейство Фейбълман", "Тар" ("Лидия Тар"), "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник" и "Жените говорят".
"Оскар" имаше и за България! В категорията пълнометражен документален филм "Оскар"-ът беше присъден на филма "Навални", в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев.

„Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Блaгoдарим и на Алексей Навални и семейството му”, каза режисьорът Даниел Роър. Съпругата на Навални - Юлия, благодари на Академията и заяви, че съпругът й е в затвора заради битката му за демокрация в Русия с „омразния режим на Путин”.

За най-добър актьор в главна роля се бориха Остин Бътлър за „Елвис“, Колин Фарел за „Баншите от Инишерин“, Брендън Фрейзър за „Китът“, Пол Мескал за „Aftersun“ и Бил Найги за „Да живееш“.

„Оскарът” получи Брендън Фрейзър. Той благодари на екипа, който е направил толкова смел филм.

При дамите номинирани бяха Кейт Бланшет за "Тар", Ана де Армас за „Блондинка“, Андреа Рейсбъро за „За Лесли“, Мишел Уилямс за „Семейство Фейбълман“ и Мишел Йео за „Всичко навсякъде наведнъж“. Очаквано наградата получи Мишел Йео. „Не позволявайте на никого да ви казва, че сте „прецъфтели”, което беше съпроводено с бурни аплодисменти и смях.

За приза най-добър режисьор се състезаваха Мартин Макдона за „Баншите от Инишерин“, Даниел Куан и Даниел Шайнърт за „Всичко навсякъде наведнъж“, Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман”, Тод Фийлд за „Тар” и Рубен Йостлунд за “Триъгълник на тъгата“. „Оскар”-ът беше връчен на режисьорите на „Всичко навсякъде наведнъж” от Идрис Елба и Никол Кидман.

Ке Хуи Куан взе „Оскар” за поддържаща мъжка роля. В емоционалната си реч при приемането на награда Куан разказа за това, че е сбъднал американската мечта. „Тръгнах от дома си в лодка, бях в бежански лагер, а сега съм тук”, сподели актьорът през сълзи. Той благодари на всички, които са му дали шанс и на семейството си за подкрепата.

За поддържаща женска роля наградата получи Джейми Лий Къртис за участието си във „Всичко, навсякъде, наведнъж”.

За адаптиран сценарий „Оскар” получи „Жените говорят“.

Номинирани за оригинален сценарий бяха „Баншите от Инишерин“, „“Всичко навсякъде наведнъж“, „Семейство Фейбълман“, „Тар“ и „Триъгълник на тъгата“. Призът получи „Всичко навсякъде наведнъж”.

В категорията за музика наградата беше присъдена на Волкер Бертелман за „На западния фронт нищо ново“.

Наградата за най-добър звук беше присъдена от Академията на „Топ Гън: Маверик”

„Оскарът” за най-добър чуждоезичен филм отиде при "На Западния фронт нищо ново" (Германия).

За анимация сред номинираните се открояваха два номинирани филма – „Пинокио на Гийермо дел Торо“ и “Котаракът в чизми: Последно желание“. Победителят в тази категория е „Пинокио на Гийермо дел Торо - поразително мрачен поглед към любимата детска книга за немирната жива кукла и нейния възрастен баща дърворезбар.

В категорията за костюми наградата получи „Черната пантера: Уаканда завинаги“, а в категорията за грим и прически - „Китът“.

За операторско майсторство „Оскар” взе „На западния фронт нищо ново“, а за визуални ефекти „Оскар”-ът отиде при „Аватар: Природата на водата”.

Днес.бг