20 престъпления са регистрирани при проведената вчера 24-часова полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. 

Образувани са 14 досъдебни и 6 бързи производства. Съставени са 72 акта за установени административни нарушения.

По време на операцията са били проверени 419 моторни превозни средства и 839 лица. Извършени са проверки в 7 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 9 заложни къщи, 5 автоморги, сервизи и депа за автомобили, 39 питейни заведения, 66 търговски обекти. 
В хода на операцията в жилище, обитавано от 83-годишен мъж в село Избул е намерена и иззета пушка с неустановена марка и калибър. Полицейски служители от РУ-Велики Преслав намерили и иззели от частен дом в село Иваново незаконно притежавана ловна пушка, малокалибрен пистолет и 1450 патрона. 

Два металдетектора са били намерени и иззети от частен дом в село Трем, обитаван от 38-годишен местен жител. След проверка в частен дом в село Средня полицейски служители от РУ-Шумен иззели металдетектор  и обекти от метал, с вид на културно-исторически ценности. 

60 чифта маратонки, 29 тениски, 8 чифта дънки и други дрехи, всички с логото на известни търговски марки, са намерени и иззети в Нови пазар. Ментетата били в търговски обект на ул.“ Патриарх Евтимий“. 

 Двама водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а други двама след употреба на наркотични вещества и техни аналози вчера. 

Малко преди 11,00 часа за проверка на ул. “Ген. Драгомиров“ в Шумен бил спрян Фолксваген – ЛТ 35 с шуменска регистрация. Зад волана бил 46-годишен мъж от село Загориче. Тестван бил  дръг чек, който отчел положителна на метамфетамин проба. 

Около 18,30 часа на ул. “Кирил и Методий“ в село Салманово полицейски служители от РУ- Шумен извършили проверка на 19-годишен водач на мотопед „Ямаха“. Установено било, че мотопедът, който местният младеж управлява, не е регистриран. Пътни полицаи го тествали за шофиране след употреба на наркотични вещества и техни аналози. Отчетена била положителна на канабис проба. Отказал да даде кръвна проба за анализ. След претърсване в жилището му в селото били намерени и иззети електронна везна, гриндер и около грам суха марихуана. 
 
Малко преди 16,30 часа на кръстовище, образувано от улиците „Александър Стамболийски“ и Хан Омуртаг“ във Велики Преслав за проверка бил спрян лек автомобил Рено Канго с шуменска регистрация. Автомобилът бил управляван от 60-годишен местен жител, който бил в нетрезво състояние. Дрегерът отчел 1,58 промила алкохол в издишания въздух. 

51-годишна жена от Шумен била хваната да шофира след употреба на алкохол. Проверката била извършена малко след 16,30 часа след ПТП с материални щети на ул. “Света гора“ в града. Зад волана на катастрофиралото Пежо 307 с шуменска регистрация била местна жителка. Тествана била с дрегер, който отчел 2,43 промила алкохол в издишания въздух. 

ШУМ.БГ